Brexit okozta elmezavarral diagnosztizáltak egy férfit Nagy-Britanniában

Egészségügy
2019 október 02., 03:26
comments 113

Az uniós tagsáról szóló szavazás után mindösszesen három évig tartott, mire Nagy-Britanniában regisztrálták az első, Brexit okozta elmezavart - írja az Independent. A lap szerint orvosa súlyos pszichózist állapított meg a 40-es éveiben járó páciensénél, akit a népszavazás óta fokozatosan kezdtek el gyötörni tévképzetek, majd hallucinációk. 

A férfi orvosa annak felesége elmondása alapján tudta pontosan rekonstruálni az elmezavar fellépésének fázisait. Megerősítette, hogy a 2016 június 24-i referendum után kezdődtek a panaszok, és fordult egyre rosszabbra a helyzet. 

A férfi egyre több időt töltött közösségi média fogyasztásával, kommenteléssel, tévképzetek kezdték gyötörni, hogy mi minden rossz történhet majd most Angliában. Hamar jelentkezett is egy pszichiátriai kezelésre, ahol megvallotta: állandó rasszista indíttatású támadásoktól tart, és szégyenérzet kerülgeti, amiért a brit.

Orvosa elmondta a lapnak, hogy a beteg szinte képtelen volt visszatérni korábbi élete ritmusához, gondolatai állandóan csak a politikai fejlemények körül keringtek, és a szorongás állandósult, alvászavarok, rögeszmék léptek fel. 

Egy alkalommal állítólag saját kezével próbált egy járatot ásni magának a pszichiátriai kórház padlózatán, hogy valahogy elbujdokoljon a szégyenérzet elől, és állandósult rajta a paranoia, hogy őt megfigyelik. 

Bár a tünetek komikusnak tűnhetnek, a betegnél végső soron ténylegesen skizofréniához hasonlatos, akut pszichotikus zavarokat állapítottak meg. Elmezavara tehát teljesen valódi volt, és ugyan kiderült, hogy munkahelyi stresszhelyzetek is gyötörték, nagyon úgy tűnik, hogy a pszichózisát közvetve a Brexit idézte elő. Korábban nem voltak se mentális zavarai, se alkohol-, vagy drogproblémái. 

A beteg tünetei nagyjából két hét intenzív antipszichotikus (olanzapin) terápia után csökkentek, és teljesen megszűntek. A páciens meg is szólalt a cikk végén, és úgy emlékezett, hogy képtelen volt feltartóztatni egyre sebesebb szorongásait és tévképzeteit. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.