Brexit okozta elmezavarral diagnosztizáltak egy férfit Nagy-Britanniában

Az uniós tagsáról szóló szavazás után mindösszesen három évig tartott, mire Nagy-Britanniában regisztrálták az első, Brexit okozta elmezavart - írja az Independent. A lap szerint orvosa súlyos pszichózist állapított meg a 40-es éveiben járó páciensénél, akit a népszavazás óta fokozatosan kezdtek el gyötörni tévképzetek, majd hallucinációk. 

A férfi orvosa annak felesége elmondása alapján tudta pontosan rekonstruálni az elmezavar fellépésének fázisait. Megerősítette, hogy a 2016 június 24-i referendum után kezdődtek a panaszok, és fordult egyre rosszabbra a helyzet. 

A férfi egyre több időt töltött közösségi média fogyasztásával, kommenteléssel, tévképzetek kezdték gyötörni, hogy mi minden rossz történhet majd most Angliában. Hamar jelentkezett is egy pszichiátriai kezelésre, ahol megvallotta: állandó rasszista indíttatású támadásoktól tart, és szégyenérzet kerülgeti, amiért a brit.

Orvosa elmondta a lapnak, hogy a beteg szinte képtelen volt visszatérni korábbi élete ritmusához, gondolatai állandóan csak a politikai fejlemények körül keringtek, és a szorongás állandósult, alvászavarok, rögeszmék léptek fel. 

Egy alkalommal állítólag saját kezével próbált egy járatot ásni magának a pszichiátriai kórház padlózatán, hogy valahogy elbujdokoljon a szégyenérzet elől, és állandósult rajta a paranoia, hogy őt megfigyelik. 

Bár a tünetek komikusnak tűnhetnek, a betegnél végső soron ténylegesen skizofréniához hasonlatos, akut pszichotikus zavarokat állapítottak meg. Elmezavara tehát teljesen valódi volt, és ugyan kiderült, hogy munkahelyi stresszhelyzetek is gyötörték, nagyon úgy tűnik, hogy a pszichózisát közvetve a Brexit idézte elő. Korábban nem voltak se mentális zavarai, se alkohol-, vagy drogproblémái. 

A beteg tünetei nagyjából két hét intenzív antipszichotikus (olanzapin) terápia után csökkentek, és teljesen megszűntek. A páciens meg is szólalt a cikk végén, és úgy emlékezett, hogy képtelen volt feltartóztatni egyre sebesebb szorongásait és tévképzeteit. (Independent)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.