Több mint 200 környezetvédelmi aktivistát vettek őrizetbe Londonban

külföld
2019 október 07., 17:35
comments 63

Több mint kétszáz tüntetőt vett őrizetbe a Scotland Yard hétfő estig, a nemzetközi környezetvédelmi tüntetéssorozat londoni demonstrációinak első napján.

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Az aktivisták ma letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon – aminek a közepén még egy szabadtéri esküvőt is tartottak –, a szomszédos Lambeth hídon és a Temze mentén húzódó Victoria rakparton.

A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat. (A tengeralattjárókra telepített Trident rakéták az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fő elemei.)

photo_camera Fotó: Abdullah Asiran/Anadolu Agency

Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták, a London közepén fekvő Trafalgar téren pedig épületállványokhoz, illetve az úttesthez ragasztották magukat.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint estig összesen 217 embert vettek őrizetbe.

A csoport a felhívásaiban kifejezetten biztatja a demonstrációk résztvevőit, hogy vetessék magukat őrizetbe úgy, hogy a rendőrség felszólításaival dacolva nem távoznak az egyes elfoglalt helyszínekről, hanem leülnek vagy lefekszenek az úttestre.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban: a csoport áprilisban szintén a brit főváros legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést.

A csoport az augusztus végi hagyományos, 3 napos hétvégén a legforgalmasabb európai repülőtér, a London nyugati határában fekvő Heathrow forgalmának megbénításával is próbálkozott: az aktivisták drónokat akartak bereptetni a repülőtér biztonsági övezetén belülre. A kísérlet kudarcba fulladt, mert a reptér a rendőrséggel és a hadsereggel együttműködve olyan berendezéseket telepített, amik észlelik és zavarják a drón és a távirányító készülék közötti rádiókapcsolatot, így az aktivisták el sem tudták indítani a repülőszerkezeteket.

Az Extinction Rebellion közölte, hogy a mostani megmozdulások a tavaszi akciósorozatnál ötször nagyobbak lesznek. A csoport várakozása szerint a következő 2 hétben 30 ezren vesznek részt a londoni tiltakozó demonstrációkban.

photo_camera Fotó: Abdullah Asiran/Anadolu Agency

A csoport tavaszi megmozdulásai idején a rendőrség 1130 embert vett őrizetbe.

Ahogy tavasszal, a londoni megmozdulásokon most is részt vesznek tudósok, közéleti személyiségek és színészek. A Trafalgar téren rendezett hétfői demonstráción ott volt Juliet Stevenson színésznő. A tavaszi londoni tiltakozássorozat egyik fő szónoka Emma Thompson Oscar-díjas brit színésznő volt.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amik alapján 2025-ig 0-ra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.