Konrád György-archívum nyílik a Berlini Művészeti Akadémián

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Konrád György kézirataiból, feljegyzéseiből, leveleiből, naplóiból és egyéb dokumentumaiból álló archívum nyílik a Berlini Művészeti Akadémián (AdK) – közölte a német főváros nemzetközi művésztársulása, amit 6 évig a szeptemberben elhunyt Kossuth- és Herder-díjas magyar író, esszéista és szociológus vezetett.

Konrád György röviddel a halála előtt adta irodalmi hagyatékát az akadémiának, a kívánsága az volt, hogy terjedelmes irodalmi munkásságát Berlinben őrizzék és gondozzák.

Az anyag kb. 30 folyóméternyi iratot tesz ki, tartalmazza többek között Konrád György meghatározó alkotásai, mint például az 1969-es bemutatkozó regénye, a Látogató dokumentációját, filozófiai és politikai kérdésekről szóló feljegyzéseit és olyan kiemelkedő európai személyiségekkel folytatott levelezését, mint Václav Havel néhai cseh polgárjogi harcos, író, államfő és Richard von Weizsäcker néhai német szövetségi elnök. A hagyaték Konrád György díjait és kitüntetéseit is tartalmazza.

A német szövetségi kormány támogatásával létrehozott archívumot megnyitják a tudományos célú kutatásoknak, és a Berlin központjában, a Brandenburgi kapu tőszomszédságában álló akadémiai székházban november 25-én megemlékezést tartanak, amin kortársak és pályatársak olvasnak fel Konrád-művekből.

Konrád György 2012-ben az Európai Parlamentben.Fotó: Eric Lalmand/AFP

Konrád György hosszan tartó, súlyos betegség után szeptember 13-án halt meg a budapesti otthonában. Az AdK-t 1997-től 2003-ig vezette. Az intézmény a nekrológjában kiemelte, hogy Konrád az „egyik legfontosabb értelmiségi hangnak számított a létező szocializmus Magyarországán”, a rendszerváltás után pedig „az egységes Európa útmutató gondolkodójaként” tisztelték.

Az AdK-nak 426 tagja van, köztük világhírű alkotók, mint Herta Müller Nobel-díjas német író, Daniel Libeskind amerikai építész és Aj Vej-vej kínai képzőművész. A társulásnak több magyar tagja is van, például Szabó István filmrendező és Eötvös Péter zeneszerző. Az AdK tagja volt Kertész Imre és Esterházy Péter is. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.