A New York Times szerint Oroszország májusban kórházakat bombázott Szíriában

külföld
2019 október 13., 10:51
comments 60
Teljes pusztulat az észak-szíriai Bagúz városában
photo_camera Teljes pusztulat az észak-szíriai Bagúz városában Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Az orosz légierő kórházakat bombázott Szíriában, lázadók lakta területeken - írja a New York Times eddig nem közölt rádiós felvételekre, repülési naplókra, repülőgép-észlelő alkalmazások adataira, tanúbeszámolókra és már korábban is ismert nyilvános információkra együttesen hivatkozva. 

A lap szerint a május 5-én történt támadások összesen négy kórházat érintettek 12 óra leforgása alatt, és mindegyiket kétséget kizáróan orosz gépek követték el. 

Vlagyimir Putyin régi szövetségese a szír diktátor, Bassár el-Aszad, és Oroszországot évek óta Aszadot támogatja a nyolc éve zajló szíriai polgárháborúban, és már korábban támadták a nemzetközi politikában és sajtóban, amiért kórházak és más civil célpontok elleni támadásokban vesz részt, de orosz katonai beavatkozásra kórházak ellen eddig bizonyíték nem került elő.  

2011 óta legkevesebb 583 támadás ért civil-egészségügyi célpontokat Szíriában, és 266 ilyen történt azóta, hogy 2015-ben Oroszország először avatkozott be a háborúba. 916 ember halt meg ezekben a támadásokban. 

Mindez néhány nappal azután derült ki, hogy Törökország offenzívát indított Szíria kurdok lakta területei ellen. 

A török védelmi minisztérium szerda este jelentette be, hogy szárazföldi műveleteket indított Északkelet-Szíriában a Béke Forrása hadművelet keretében, alig valamivel azután, hogy Törökország kurd célpontokat kezdett el bombázni Szíriában.

A hivatalos narratíva szerint a behatolás célja, hogy „felszabadítsák a helyi közösségeket a terroristák uralma alól”, miközben Recep Tayyip Erdogan török elnök menekültválsággal fenyegeti Európát. És ez a fenyegetés valós: már 100 ezer ember menekült el otthonából a támadás miatt. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.