Arra panaszkodik az NBI-es felcsúti csapat edzője, hogy külön kell képezni a felnőttek edzésein az akadémiáról kikerült játékosait, mert hiányoznak az alapok

2019 október 18., péntek 14:51
93

Interjút készített a Magyar Nemzet Hornyák Zsolttal, a Puskás Akadémia nyáron szerződtetett vezetőedzőjével. Hornyákkal a felcsúti csapat nem a kiesés ellen, hanem a dobogóért küzd a bajnokságban. Akad azért egy kis gond is:

„Az alapján, hogy a Fehérvár, a Ferencváros és a Honvéd mögött a Puskás Akadémia kerete a negyedik legerősebb a bajnokságban, ez reális célkitűzés. De hogy halad a munkája másik fele, a fiatal játékosok beépítése?

Tizenegy saját nevelésű, ebből hat utánpótlás korú játékos van a keretünkben. Úgy gondolom, jó úton haladunk. Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni képzésre, talán többet is, mint ahogy az egy felnőtt csapatnál szokásos, de muszáj pótolni a hiányosságokat. Nekem is kihívás, hogy minél több fiatalt beépítsek, de ez nem mehet az eredményesség rovására.”

Az NBI-es csapatot még tavaly irányító Radoki János is panaszkodott korábban a felcsúti utánpótlásban elvégzett munkára. Mint mondta, felkerült egy 17 éves utánpótlás játékos az akadémiáról a nagycsapathoz, de hiányoztak azok az automatizmusok a gondolkodásából, a mozgásából, amik a jelenlegi futball alapfeltételei.  

„Betömünk egy lyukat, aztán egy korábbi újra megnyílik. Azt kell mondanom, ezért nem csak a játékos a hibás, hiszen amíg idáig eljutott, másik is dolgoztak vele. Nagyon nagy probléma, ha valaki egy NBI-es csapatban hallja először, hogy mit miért gyakorlunk.”De volt olyan játékosa, akit meg kellett tanítania arra, hogyan tudja irányítani a fejesét, mert azt korábban senki nem mutatta meg az amúgy jó felépítésű focistának. Előfordult, hogy egy teljes héten át magyarázta a játékosának, hogy mi lesz a feladata a meccsen, a focista bólogatott, hogy érte, majd a meccsen semmit sem csinált meg abból, amire kérték. Amikor megkérdezte tőle, hogy miért nem, azt a választ kapta: elfelejtettem. 

„Adhattam én utasításokat, az egyik fülön be, a másikon ki.”

A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványhoz 2011 és 2018 között 22,4 milliárd forint adomány és 23 milliárdnyi TAO-támogatás érkezett. Orbán Viktor alapítónak nagy céljai voltak még 2007-ben, de ezeket egyre lejjebb adja. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt