Nagyjából 28 milliárdot ér a Parlament

érdekes adat
2019 október 22., 04:23

Több mint 28 milliárd forint az Országház könyv szerinti értéke, közölte a Világgazdaság kérdésére az Országgyűlés sajtóirodája, de a biztonság kedvéért hozzátették: az épület nem eladó. Ez az összeg - amelyet a vonatkozó számviteli szabályok szerint az ingatlan bekerülésének értékcsökkenésével együtt kalkulálnak - nem azonos a piaci értékkel. Utóbbi megállapításához ugyanis értékbecslést kellene végezni, és ez olyan költséges lenne, hogy a vizsgálat indokolatlan.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az Országház értékbecslését nemcsak az nehezíti, hogy műemléki és történelmi ingatlan, hanem a szükséges adatmennyiség megszerzése és feldolgozása is.

Érdekes adat: ennél a 28 milliárd forintnál már Tiborcz István ingatlanfejlesztő tavalyi vagyona is nagyobb volt

Mészáros Ferenc, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének értékbecslési divízióvezetője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy egy ilyen feladatot magyarországi szolgáltatók jó eséllyel nem is tudnának elvégezni. A munkára nemzetközi, főleg brit cégeket kellene felkérni, amelyek ilyesmire szakosodtak.  A megbízás összege pedig több tízmillió forint is lehetne.

Nemrég a román kormány is beárazta a bukaresti parlamentet: számításaik szerint épület értéke 5,58 milliárd lej (≈390,7 milliárd forint), míg a telek, amelyen áll, 4,29 milliárd lejt (≈300,3 milliárd forint) ér. (via MTI)