Orbán felajánlotta, hogy leállítja a Liget-projektet és a stadionépítéseket, Karácsony „közvetlenül a budapestiekhez fordul”

POLITIKA
2019 október 22., 14:50
comments 519

Sűrű nap volt hétfőn a parlamentben, de a táblácibálás és a borkaizás mellett volt egy kevésbé látványos, ám annál meglepőbb megszólalása a miniszterelnöknek: 

a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe utalta az Orbán-kormányok legnagyobb budapesti beruházásait.

A párbeszédes Tordai Bence kérdezett rá, hogy mit gondol most a miniszterelnök a Miniszterelnökséget vezető miniszter választások előtti kijelentéséről, miszerint a főváros és a kormány közti megállapodás érvényét veszti, ha nem Tarlós marad a főpolgármester. „Gulyás Gergely szájával Orbán Viktor beszél” - mondta Tordai, mire Orbán a saját frakciója felé fordulva, saját miniszterét talán nem a legjobb színben feltüntetve válaszolta, hogy „amit Gulyás Gergő mond, azt nem én mondtam, ezt semmiképpen ne tekintsék ezen az oldalon úgy, mintha azt a Fidesz elnöke mondta volna.”

„Van egy írásos megállapodás az előző polgármester és a magyar kormány között, annak minden betűjét és minden számadatát be fogjuk tartani. Ez egy megállapodás” - tette helyre miniszterét Orbán. A választások előtt egy hónapja lett volna erre, de hiába lettek Gulyás mondatai a kampány legfontosabb hivatkozásai, ez a tisztázás nem történt meg, csak utána. 

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2019. október 21-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2019. október 21-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Tordai második körben azt vetette Orbán szemére, hogy „elképesztő luxusberuházásokra költik a budapestiek pénzét, anélkül, hogy megkérdeznék őket erről.” Ezek után jöttek a váratlan mondatok a miniszterelnöktől:

„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. És ha a Fővárosi Közgyűlés azt mondja, hogy nem akar atlétikai világbajnokságot, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság és nem lesz atlétikai stadion. És ha önök azt mondják, illetve a Fővárosi Közgyűlés azt kéri, hogy ne legyen Budapesten Európa-bajnokság, kézilabda-döntő és ne építsünk ezért egy húszezres csarnokot, akkor nem fogunk építeni és nem lesz Budapesten európai bajnoki döntő. Ez a közgyűlés döntésétől függ. Mi csak arra kérjük, sőt ha lehet akkor nógatnánk is a Fővárosi Közgyűlést, hogy minél hamarabb tisztázza, írja le, mi az amit kér, mi az, amit nem kér, és mik azok a nemzetközi szerződések, amiket fel kell mondani - a kormány erre készen áll - azért, mert az új városvezetés bizonyos dolgokat nem vállal. Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.”

link Forrás

Ezúttal ugyanezt gondolták Gulyás Gergellyel, aki a keddi kormányinfón azt mondta, a kormány áttekintette a Tarlós István volt polgármesterrel tavaly novemberben kötött megállapodást, a beruházások mellett továbbra is elkötelezett, de csak akkor, ha az a Fővárossal konszenzusban történik.

Mossa kezeit

Ezt nehéz máshogy értelmezni, mint hogy a kormány harc nélkül feladná legfontosabb fejlesztéseit, ha a stabilan ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlésben a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők úgy szavaznak.

Eddig ezek hosszú és kétes kimenetelű csatáknak tűntek, most a felelősség hárul az ellenzékre.

Karácsony egyik legfontosabb kampánytémája volt a Liget-projekt leállítása, és megválasztása után is arról beszélt: megakadályozná, hogy megépüljenek a Városligetben azok az épületek, melyeknek még nincs építési engedélye. Rögtön vitába is keveredett a Városliget Zrt-vel, amely állította: minden épületnek van már építési engedélye, a fővárosnak pedig nincs jogi hatásköre a fejlesztések tekintetében. Gulyás kedden ehhez képest már arról beszélt, hogy akár torzóként is hátrahagyják az épületeket, amelyek közül a Magyar Innováció Háza és az új Nemzeti Galéria esetében még nem történt semmi.

Orbán szavai szerint szintén a közgyűlés dönt a példaként felhozott kézicsarnokról, amelyet mintegy 100 milliárdból építenének Mészáros Lőrincék a 2022-es Eb-re.

Ami az atlétikai stadiont illeti, Hadházy Ákos és Kassai Dániel, ex-LMP-önkormányzati képviselő szintén hétfőn jelentette be, hogy beadtak két népszavazási kérdést. Az egyik kezdeményezéssel a Budapestre tervezett atlétikai stadion építését szeretnék leállíttatni, ezzel ugyanis a Hadházy szerint az ország eltékozolna 150 milliárd forintot. Orbán ígérete szerint a hosszadalmas procedúrára nincs szükség, elég egy szavazás.

Betonacél szerkezetet emelnek helyére daruval szakemberek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án
photo_camera Betonacél szerkezetet emelnek helyére daruval szakemberek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A 444 kérdésére Hadházy azt mondta, elsőre ő sem tudta hova tenni a miniszterelnök kijelentéseit, majd emlékeztetett rá, hogy „a Fidesz nagyon nem szereti a népszavazásokat, bár azt nem tudom, hogy most is ilyen megfutamodásról van-e szó.” (Érdekesség, hogy a szóban forgó atlétikai stadion lényegében ugyanaz lenne, amit a főváros az olimpiai pályázathoz tervezett volna építeni. Azt a pályázatot a kormány visszavonta, miután a Momentum elegendő aláírást gyűjtött egy népszavazáshoz.)

Hadházy szerint a Fővárosi Közgyűlésnek le kellene szavaznia az atlétikai vébét, vagy előállni egy költséghatékonyabb megoldással a stadion helyett. 

Költse ezt a pénzt a kormány hasznosabban Budapestre! - mondta a független képviselő.

Karácsony: Ez jó kiindulópont

Az új főpolgármester tegnap óta nem reagált Orbán kijelentéseire, ezért kerestük a sajtósán keresztül. Végül kedd délutáni Facebook-bejegyzésében Orbán ajánlatáról kijelentette: „ez jó kiindulópontja annak az együttműködésnek, amelyben én kiszámítható partner leszek, hiszen az én egyetlen és kizárólagos szempontom a budapestiek érdeke.” 

Karácsony azt ígéri, „nem arról szólnak a jövőben a kormány és Budapest közötti tárgyalások, hogy mit szeretne, vagy nem szeretne a főváros felelős vezetése, hanem arról, hogy mit szeretnének, vagy nem szeretnének a budapestiek.” Szerinte ez a Városliget esetében már tudható, a stadionokról viszont konzultáció szükséges:

  • „A Városliget ügyében felmérésből ismert a tény: a budapestiek közel kétharmada közparkot szeretne a Liget-projekt épületei helyett. Ezért ebben az ügyben azt az álláspontot képviseljük határozottan, hogy újabb építmények helyett meg kell növelni a zöldfelületet a Városligetben.”
  • „A kormány által kezdeményezett stadionberuházások ügyében pedig közvetlenül a budapestiekhez fogunk fordulni, hogy az ő véleményüket képviselhessük a kormánnyal folytatott tárgyalásokon.”
link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.