Nyugdíjemeléssel, gyógyszertámogatással próbálja lecsillapítani lázongó népét Chile elnöke

Jellemző életkép Chiléből, ahol bő egy hete tartanak a megszorítások miatti zavargások.Fotó: CRISTOBAL VENEGAS/Anadolu Agency

Az alapnyugdíjak húsz százalékos emelését és a drága orvosi ellátások állami ártámogatását ígéri Sebastián Piñera, Chile elnöke. Piñera a népjóléti intézkedésektől azt várja, hogy lecsillapíthatják az országban a metrójegyek árának emelése miatt kirobbant elégedetlenséget.

Az elmúlt napok zavargásaiban, melyeket valóban a jegyáremelés robbantott ki, de hamar általános elégedetlenségbe csapott át a megszorítások és az egyenlőtlenség miatt, ezidáig legalább 15-en vesztették életüket, a hatóságok pedig több mint ötezer embert tartóztattak le.

Piñera most santiagói elnöki palotájából beszélve azt mondta, vette az üzenetet. Arról beszélt, hogy reményei szerint az erőszakos tiltakozások lehetőséget adnak Chilének arra, hogy "behozza a lemaradást, fokozza a tempót, hogy konkrét és sürgős lépéseket tegyen". A bejelentett intézkedések mellett ígéretet tett a minimálbér emelésére, az áramár csökkentésére, illetve a legmagasabb jövedelmek nagyobb arányú adóztatására is. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.