Nyugdíjemeléssel, gyógyszertámogatással próbálja lecsillapítani lázongó népét Chile elnöke

külföld
2019 október 23., 05:37
comments 24
Jellemző életkép Chiléből, ahol bő egy hete tartanak a megszorítások miatti zavargások.
photo_camera Jellemző életkép Chiléből, ahol bő egy hete tartanak a megszorítások miatti zavargások. Fotó: CRISTOBAL VENEGAS/Anadolu Agency

Az alapnyugdíjak húsz százalékos emelését és a drága orvosi ellátások állami ártámogatását ígéri Sebastián Piñera, Chile elnöke. Piñera a népjóléti intézkedésektől azt várja, hogy lecsillapíthatják az országban a metrójegyek árának emelése miatt kirobbant elégedetlenséget.

Az elmúlt napok zavargásaiban, melyeket valóban a jegyáremelés robbantott ki, de hamar általános elégedetlenségbe csapott át a megszorítások és az egyenlőtlenség miatt, ezidáig legalább 15-en vesztették életüket, a hatóságok pedig több mint ötezer embert tartóztattak le.

Piñera most santiagói elnöki palotájából beszélve azt mondta, vette az üzenetet. Arról beszélt, hogy reményei szerint az erőszakos tiltakozások lehetőséget adnak Chilének arra, hogy "behozza a lemaradást, fokozza a tempót, hogy konkrét és sürgős lépéseket tegyen". A bejelentett intézkedések mellett ígéretet tett a minimálbér emelésére, az áramár csökkentésére, illetve a legmagasabb jövedelmek nagyobb arányú adóztatására is. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.