A brit parlamentben nem lett meg a többség az előrehozott választáshoz

eu
2019 október 28., 20:00
comments 99

Nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett kormányzati kezdeményezést, mivel az esti szavazáson nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség.

A parlament mandátumának hosszát 5 évben rögzítő, 2011-ben kelt brit törvény értelmében a következő választás 2022-ben esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához kétharmados támogatásra (a jelenlegi létszám alapján 434 szavazatra) lett volna szükség az alsóházban. De az esti szavazáson csak 293-an szavaztak Boris Johnson indítványára.

Boris Johnson a brit parlamentben 2019. szeptember 4-én.
photo_camera Boris Johnson a brit parlamentben 2019. szeptember 4-én. Fotó: PRU/AFP

A konzervatív párti miniszterelnök most kezdeményezte harmadszor az előrehozott választások kiírását azóta, hogy a parlament a kormány ellenkezésével dacolva szeptemberben elfogadott egy ellenzéki kezdeményezésű törvényjavaslatot, ami október 19-ig adott határidőt a brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyására.

Mivel ez elmaradt, Johnsonnak a törvény alapján kezdeményeznie kellett a brexit halasztását az EU-nál. Mindkét fél el is fogadta a halasztást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.