Benkő Tibor: A magyar nép 163-szor harcolt az önállóságáért, 90-szer nyert

„Nemcsak a katonáknak, hanem minden magyar állampolgárnak kötelessége a hon védelme, ezért mindenkinek meg kell ismernie a honvédséget és annak működését” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki kedden a fővárosi kormányhivatalban tartott előadást. Megígérte, hogy minden megyébe elmegy, és minden védelmi bizottság előtt beszámol róla, mit jelent a kormány által megkezdett honvédelmi haderőfejlesztési program.

„Magyarországon szerencsére nem mindennapos a katasztrófahelyzet. A védelmi bizottságok például árvíz vagy rendkívüli időjárási körülmény okozta helyzetben ülnek össze. Ahhoz viszont, hogy döntéseket hozzanak, ismerniük kell a védelmi rendszert, és azt, hogy mi áll rendelkezésre. Békeidőszakban kell kidolgozni a terveket, és felkészülni rájuk, mert ha gond van, már nincs idő a tanulásra.”

Benkő kiszámolta, hogy

„a magyar népnek a Kárpát-medencében 163 alkalommal kellett harcolnia a függetlenségéért, önállóságáért. Ebből 90 alkalommal a magyar katona győztesként került ki a harcból”.A miniszter szerint ahhoz, hogy „békében élhessünk”, mindig készen kell állni, hiszen napjainkban, „ebben a felgyorsult világban is szinte mindennap hallani háborúról”. Megemlítette például a nyugat-balkáni helyzetet, az ukrán-orosz válságot és a kibertámadásokat is. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019 januárjábanFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Benkő szerint a NATO két veszélyeztetettségi iránnyal számol, a keleti (orosz) és a déli fenyegetettséggel. Utóbbi magába foglalja az illegális migrációt, a terrorveszélyt, s az instabil államok jelentette veszélyeket is. Benkő Tibor azt mondta, 

számunkra a déli fenyegetettség jelent veszélyt, arra kell inkább koncentrálni. A miniszter azt mondta, ahhoz, hogy korszerű, ütőképes honvédséget építhessenek, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális emberekre van szükség. 

„Ehhez gondoskodni kell a hazafias, honvédelmi nevelésről. Ehhez kellenek az intézmények, iskolák, kell a társadalom, kell az összefogás.”A miniszter szerint a fiatalok fogékonyak a hazafias, honvédelmi nevelésre, és bár jelenleg egyetlen honvédiskola van az országban, tíz éven belül összesen nyolcat szeretnének. 

Beszélt a haderőfejlesztésről is, létrehoztak például egy kiberakadémiát és egy kiberlaboratóriumot is. Benkő szerint az is „nagyon fontos, hogy ne a politika mondja meg a haderőfejlesztés irányait. A katonáknak kell megmondaniuk, hogy a kihívások és kockázatok kezeléséhez milyen eszközökre van szükség”. (MTI) 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.