Kásler azt mondta, a kormány ajándékba ad elektromos autókat a kórházaknak, most kiderült, hogy ezek bérautók

Egészségügy
2019 október 31., 07:14
comments 321

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője október elején jelentette be, hogy kormánytámogatással elektromos autókat vásároltak kórházi feladatok ellátására. A minisztérium összesen 249 elektromos Volkswagen Golfot vett, amelyeket kilencven egészségügyi intézmény között oszt szét - írja a Népszava.

A kórházigazgatók közül sokan nem értették, mi történik, elvégre ők nem kértek autókat, de úgy voltak vele, hogy az ajándék bizonyára jól jön, és Kásler el is mondta, mire lehet majd használni az autókat: egyebek mellett vérszállításra, személyzet szállítására, telephelyek közti közlekedésre.

Most azonban kiderült, hogy a kórházak igazából nem is ajándékba kapják ezeket az autókat. A kórházfenntartótól érkezett levelekben arról tájékoztatták az igazgatókat, hogy a következő öt évben a Volkswagen e-Golf típusú kocsikért darabonként és havonta 54 ezer forintot kell fizetniük, ha pedig évente 30 ezer kilométernél többet mennek az autókkal, kilométerenként 34 forintos pótdíjat kell fizetniük. A bérleti díjakat negyedévente kell majd befizetni.

A Magyar Államkincstár adatai szerint egyébként szeptember végére az egészségügyi intézményekben összegyűlt 58 milliárdnyi kifizetetlen számlával már csúcsot döntött az eladósodás. Közben több lap is arról írt, hogy miközben a kormány 12 millió forintért vette ezeket az autókat, Németországban a kereskedők ennél jóval alacsonyabb áron igyekeznek megszabadulni a modelltől, ugyanis hamarosan érkezik a kocsi olcsóbb és modernebb változata. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.