Alkotmánybíróvá választotta a parlament Handó Tündét

POLITIKA
2019 november 04., 17:35

A kormánypárti többség 134 szavazattal 12 évre alkotmánybírónak választotta Handó Tündét, aki eddig  a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke volt. Ezzel  Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veheti át 2020. január 1-jétől.

Ahogy arról korábban írtunk, ezzel az a világon egyedülálló helyzet alakult ki, hogy a feleség ellenőrzi majd, hogy megfelelnek-e a különböző jogszabályok és állami döntések annak az alkotmánynak, amit a férje írt, hiszen Handó férje, Szájer József fideszes EP képviselő még 2011-ben fontos szerepet kapott az új fideszes alkotmány kidolgozásában. 

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, alkotmánybíró-jelölt a meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre termében
photo_camera Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, alkotmánybíró-jelölt a meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre termében Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A törvények szerint a két poszt összeférhetetlen, tehát Handónak le kell mondania az OBH éléről, ha vállalni akarja a feladatot. Handó OBH-s mandátuma elvileg jövő év végéig tartana, de már egy ideje lehetett róla hallani, hogy a kormányban örülnének neki, ha nem töltené ki az OBH-s idejét. Handó OBH elnökként több szempontból is kellemetlenné vált a kormánynak, amiről az október közepén megjelent portrécikkünkben írtunk részletesen írtunk. 

Handónak az utóbbi másfél évben nagyon megromlott a viszonya a munkáját ellenőrizni hivatott Országos Bírói Tanáccsal is. Az OBH és az OBT háborúja egyre inkább a nyilvánosság előtt zajlott, a folyamatos csatározások miatt pedig állandóan napirenden vannak az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos ügyek. Főleg az unióban folyó hetes cikkely szerinti eljárásban jönne jól a magyar kormánynak, ha más kerülne az OBH élére Handó helyett, mivel a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott nemzetközi kritikák jó része közvetlenül az ő személyével áll összefüggésben. 

Kiemelt videóink