Hszi Csin-ping a teljes bizalmáról biztosította a hongkongi kormányzót

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hszi Csin-ping kínai elnök a teljes bizalmáról biztosította hétfőn Carrie Lam hongkongi kormányzót, akivel Sanghajban találkozott.

A Reuters hírügynökség szerint a kínai államfő azt mondta, reméli, hogy Hongkong társadalma teljes mértékben tartja magát az „egy ország, két rendszer” elvéhez és az alaptörvényhez. Szerinte az erőszakos cselekedeteknek a törvénnyel összhangban történő megfékezése és azok megbüntetése Hongkong népének a jólétét védi, az erőszak és zűrzavar leállítása, a rend helyreállítása elsőrendű feladat Hongkong számára.

Az elnök szerint Hongkong kormánya Lam vezetésével kemény munkát végzett a helyzet ellenőrzéséért és a közhangulat javításáért. A kínai központi kormány magas szinten bízik Carrie Lam hongkongi vezetőben és teljes mértékben elismeri az általa és csapata által végzett munkát – mondta Hszi Csin-ping.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Carrie Lam hongkongi kormányzó megbeszélése Sanghajban 2019. november 4-én.Fotó: Ju Peng/Xinhua

Hongkongban már 5 hónapja tart az a tüntetéshullám, amit eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, de mára a várost irányító Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek a megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be. A megmozdulásokban eddig több mint 3000 embert vettek őrizetbe.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, de az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli a befolyását a városban. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.