Szijjártó: Újabb két kínai városból indul közvetlen járat Budapestre

2019 november 5., kedd 14:19
63

Újabb két kínai városból indul közvetlen repülőjárat Budapestre, amivel a magyar főváros vezető helyre kerül a közép-európai térségben – mondta a közmédiának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sanghajban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon Sanghajban 2019. november 5-én. Fotó: Borsos Mátyás/KKM/MTI/MTVA

Azután tette a bejelentést, hogy tárgyalt a China Eastern kínai légitársaság elnökével, valamint tartományi vezetőkkel. A járatok Csengtuval, a nyugat-kínai Szecsuan tartomány székhelyével, valamint Hsziannal, a Kína északnyugati részén található Shenszi tartomány székhelyével kötik össze a magyar fővárost.

Szijjártó azt mondta, Közép-Európában óriási verseny folyik azért, hogy melyik ország tudja inkább magához vonzani a kínai turistákat. Azt mondta, statisztikák szerint a kínai turisták a legtöbbet költő utazók közé tartoznak, emiatt pedig nagyban hozzájárulnak az adott ország gazdaságának növekedéséhez.

Szijjártó és Csung San kínai kereskedelmi miniszter találkozója Sanghajban 2019. november 5-én. Fotó: Borsos Mátyás/KKM/MTI/MTVA

Mivel a kínai turisták előnyben részesítik azokat a városokat, ahová közvetlenül tudnak repülni, a légi járatoknál is vetélkedés zajlik térségünk nagyvárosai között – mondta. Eddig Prága volt a listavezető, a cseh fővárost ugyanis hetente 10 járattal érhetik el Kína különböző pontjairól, Budapestnél eddig heti 7 járat állt rendelkezésre. De jövő januártól Budapest átveszi a vezetést Prágától, mert a China Eastern két új járatával heti 11 járat köti majd össze a magyar fővárost Kína nagyvárosaival. Hszian és Csengtu fontos bástyái a kínai gazdasági növekedés egyik motorjának számító nyugati régiónak, a közvetlen járatok újabb lendületet adhatnak az országok közötti gazdasági együttműködésnek is – mondta Szijjártó.

Szijjártó és Liu Sao-jung, a China Eastern kínai légitársaság elnöke Sanghajban 2019. november 5-én. Fotó: Borsos Mátyás/KKM/MTI/MTVA

Az új járatok kínai végpontjairól azt mondta, a 11 milliós Csengtu egyebek mellett jelentős informatikai és biotechnikai cégek központjainak ad otthont, míg a 12 millió lakosú Hszianban a szolgáltató szektor jelenti a gazdaság fő ágazatát. A sanghaji székhelyű China Eastern utasforgalmát tekintve Kína 2. legnagyobb légitársaságának számít az Air China után. A több mint 30 éves cégnek több mint 550 gépe van. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt