"Nem akarunk diktátorokat vendégül látni! Van nekünk sajátunk"

2019 november 7., csütörtök 13:32
160

Nagy tömegben tüntetnek Erdogan török elnök budapesti látogatása ellen. Délután két órakor indultak az Oktogonról, majd a Margit hídon át, óriási kurd zászlót tartva a fejük felett a Széll Kálmán tér felé haladtak tovább.

Fotó: Halász Júlia

Tudósítónk szerint rengetegen hoztak magukkal kurd zászlókat, és „terrorista Erdogan!” skandálásokat hallani. A másik sláger egy kétsoros költemény, így szól: „Gyerekgyilkos jött a Várba // Basszuk ki a bús picsába!”

Időközben közös sajtótájékoztatót tartott Orbán és Erdogan, ahol a magyar miniszterelnök azt mondta, „úgy gondoljuk, hogy Törökország nemcsak nagy ország és nagy nép, hanem nagy nemzet is. Magunkat is ősi, történeti nemzetnek tartjuk. És a nemzeteknek tisztelniük kell egymást. Meg kell adni a tiszteletet, mindig meg fogjuk adni”, ezért nem nyugszik bele abba, hogy „Magyarországon gúnyolódjanak egy másik ország vezetőjén, vagy egy másik nemzeten”.

Fotó: Halász Júlia
Fotó: Halász Júlia

A „Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen” című tüntetést a Mi Időnk internetes újság, a Nők Rojaváért és a Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációért csoport szervezi. 

Fotó: botost/444.hu

A tüntetők délután kettőtől gyülekeztek az Oktogonnál, onnan elindultak a Nyugati pályaudvaron és a Margit hídon át a Széll Kálmán térre, ahová várhatóan 5 órakor érkeznek meg. Itt rövid beszédek jönnek, aztán a Szentháromság térre mennek.  

Fotó: botost / 444.hu

Ahogy keddi közleményükben írták, azért tüntetnek, mert a magyar kormány nyíltan támogatja Erdogan észak-szíriai, kurdok elleni offenzíváját, és még vendégül is látja a török elnököt. 

Fotó: botost/444.hu

Azt, hogy Erdogan és Orbán miért értik meg egymást ilyen jól, ebben a videóban mutattuk be, a törökországi Amnesty International vezetőjével pedig az emberi jogok helyzetéről beszélgettünk

Fotó: botost / 444.hu


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt