Lovász László nem tudja, nem kellett volna-e már lemondania az MTA-törvény miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László a Népszavának adott interjúban azt mondta: érzik a 3 hónapja fideszes többséggel megszavazott törvénnyel elvett kutatóintézetek hiányát, például gyakran kapnak a törvény által előírt véleményezésre szakmai anyagokat, amiket mindig továbbítottak az adott témát ismerő intézetnek, de ezt most nem tudják megtenni, mint mondta, „egy kissé el vagyunk akadva”. De nehéz a helyzet a fiatal kutatókat támogató Lendület-pályázatok esetében is.

Lovász szerint az MTA-nak teljesen újra kell gondolnia a küldetését és a stratégiáját, a december 2-i közgyűlésen ez is szóba kerül majd. Szerinte el kellene mozdulni abba az irányba, hogy az MTA az egész tudományosság képviselője legyen.

Bár a külföldi megítélés nem változik olyan gyorsan, így is van olyan nemzetközi szervezet, amiből már ki kellett lépni – mondta, példaként említve a kutatóintézeteket működtető szervezetek európai egyesületét (Science Europe). „Nagy szükség lenne rá, hogy valaki itt is képviselje Magyarországot, de a szervezet szigorú politikamentességet vár el tagjaitól” – mondta.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnökével, Maróth Miklóssal havi egyszer beszél, és úgy tudja, a szervezet még küzd az alakulás nehézségeivel. A januártól működő Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsról semmit sem tud, csak amit a törvény rögzít.

Lovász a bizonytalanságáról azt mondta:

„Az utóbbi 1,5 évben nem tudtam lefeküdni anélkül a gondolat nélkül, hogy ma nem csináltam-e valamit rosszul. Például még ma sem tudom, nem kellett volna-e 1,5 évvel ezelőtt lemondanom, tiltakozásul a törvény ellen, ami elvette az Akadémia finanszírozását, majd a kutatóhálózatot. Ha így tettem volna, nagy valószínűség szerint ügyvezető elnökként úgyis folytatnom kellett volna. De továbbra sem tudok egyértelmű választ adni erre a kérdésre.”

Lovász László 2014-benFotó: Botos Tamás/444

Kérdezték az MTA élén várhatóan Lovászt váltó Freund Tamás kiszivárgott leveléről is, amiben Freund a kormányt bíráló társadalomtudósokat kritizálta, majd emiatt elnézést kért a kutatóktól. Lovász azt mondta: a levelet egy hibának tartja, de Freund dolga, hogy ezt tisztázza, ő az ügybe nem akar belefolyni. (Népszava)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.