Eljárást indít az EU a britek ellen, amiért nem jelöltek senkit az Európai Bizottságba

Az Európai Unió eljárást indít Nagy-Britannia ellen, amiért a kormányuk még mindig nem nevezte meg jelöltjét az Európai Bizottság briteknek fenntartott biztosi helyére. AZ Európai Bizottság levélben értesítette erről Londont, figyelmeztetve Boris Johnson kormányát, hogy ezzel megsértik az EU alapszerződését, és hogy legkésőbb november 22-ig válaszoljanak.

Nagy-Britannia számos ok miatt nem jutott el odáig, hogy biztosjelöltet prezentáljon, ezek közül a legjelentősebb a 2016-ban megszavazott Brexit, ami miatt korábban azt várták, hogy a 2019-es európai parlamenti választáson sem kell majd részt venniük. De végül részt kellett, mert sehogy nem álltak a kilépési tárgyalások.

Ezután úgy tűnt, hogy 2019 őszén sikerül kilépni, így nem kellett volna már biztost jelölniük a december 1-jén felálló új Bizottságba. Ősszel azonban az is kiderült, hogy idén egészen biztosan nem fog sikerülni kilépniük.

Viszont így sem tudnak biztost jelölni, Boris Johnson kormánya ugyanis annyit legalább el tudott intézni, hogy december 12-re új választást írjanak ki, a brit parlamentarizmus hagyományai szerint pedig ilyen közel a választásokhoz a regnáló kormány nem jelöl az EU-biztoséhoz hasonlóan hosszú mandátumú posztra senkit, hiszen nem tudni, sikerül-e megtartania a parlamenti többséget. (Reuters)