Idő előtt szabadul a férfi, aki kitervelte a Babcsenko elleni merényletet

külföld
2019 november 14., 17:55

2018 május 29-én az egész világot bejárta a hír, hogy megölték Kijevben Arkagyij Babcsenko orosz újságírót, aki korábban azért költözött Oroszországból Ukrajnába, mert a putyini rendszer kritikusaként féltette otthon az életét. 24 órával később az Ukrán Biztonsági Szolgálat, azaz az SZBU vezetői tartottak egy sajtótájékoztatót, amin hirtelen megjelent maga Babcsenko is, és kiderült, hogy csak eljátszották az újságíró halálát egy titkosszolgálati akció keretében.

Az SZBU szerint cél az volt, hogy leleplezzék és letartóztassák az újságíró életére pályázókat, és megszerezzenek egy 30 nevet tartalmazó listát, amin olyan orosz ellenzékiek neve szerepel, akiket az SZBU állítása szerint az oroszok holtan akarnak látni.

Az akció elvileg sikeres volt, a lista meglett, Borisz Hermant, a gyilkosság kitervelőjét pedig börtönbe zárták. Mivel beismerte bűnösségét, és alkut kötött az ügyészséggel, fél évvel ezelőtt csak négy és fél évet kapott.

Herman már idén tavasszal kérte előzetes szabadon bocsátását arra hivatkozva, hogy súlyos beteg, de ezt a kérését többször megtagadták, november 13-án azonban egy zárt személyes meghallgatás után mégis kiengedték. Babcsenko felháborodását fejezte ki a Facebookon, kiemelte, hogy Herman meghallgatása kevesebb, mint egy órán át tartott, és az újságíró szerint korrupt hivatalnokok segítéségével szabadult. Babcsenko azt írta, „Ma már lehetséges megszervezni egy politikai gyilkosságot, és fél év után szabadulni a börtönből.” (Kyiv Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.