Idő előtt szabadul a férfi, aki kitervelte a Babcsenko elleni merényletet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

2018 május 29-én az egész világot bejárta a hír, hogy megölték Kijevben Arkagyij Babcsenko orosz újságírót, aki korábban azért költözött Oroszországból Ukrajnába, mert a putyini rendszer kritikusaként féltette otthon az életét. 24 órával később az  Ukrán Biztonsági Szolgálat, azaz az SZBU vezetői tartottak egy sajtótájékoztatót, amin hirtelen megjelent maga Babcsenko is, és kiderült, hogy csak eljátszották az újságíró halálát egy titkosszolgálati akció keretében.

Az SZBU szerint cél az volt, hogy leleplezzék és letartóztassák az újságíró életére pályázókat, és megszerezzenek egy 30 nevet tartalmazó listát, amin olyan orosz ellenzékiek neve szerepel, akiket az SZBU állítása szerint az oroszok holtan akarnak látni.

Az akció elvileg sikeres volt, a lista meglett, Borisz Hermant, a gyilkosság kitervelőjét pedig börtönbe zárták. Mivel beismerte bűnösségét, és alkut kötött az ügyészséggel, fél évvel ezelőtt csak négy és fél évet kapott.

Herman már idén tavasszal kérte előzetes szabadon bocsátását arra hivatkozva, hogy súlyos beteg, de ezt a kérését többször megtagadták, november 13-án azonban egy zárt személyes meghallgatás után mégis kiengedték. Babcsenko felháborodását fejezte ki a Facebookon, kiemelte, hogy Herman meghallgatása kevesebb, mint egy órán át tartott, és az újságíró szerint korrupt hivatalnokok segítéségével szabadult. Babcsenko azt írta, „Ma már lehetséges megszervezni egy politikai gyilkosságot, és fél év után szabadulni a börtönből.” (Kyiv Post)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.