A 22. kerületi MSZP vezetője: Miért kellene nekünk visszaadni a mandátumunkat?

POLITIKA
2019 november 15., 13:20

„Ez egy vicc, amit beszélnek. Vicc kategória. Az EP választás óta tart ez a történet. Ki akarják szorítani az MSZP-t a helyi politikából” - mondta Dankóné Hegedűs Jolán, mikor arról kérdeztük, miért szavazott a 22. kerületi önkormányzat két MSZP-s képviselője a fideszesekkel a képviselőtestület csütörtök esti alakulóülésén.

„A kerület érdekében és a helyi MSZP érdekében szavaztam így.”

Az alakulóülés után a Momentum és a DK is azzal vádolta Dankónét és a másik MSZP-st, Daróczi Károlyt, hogy felrúgták az ellenzéki megállapodást egy alpolgármesteri helyért cserébe. Budafok-Tétényben az egyesült ellenzék szerzett többséget a képviselőtestületben, a polgármesteri széket azonban meg tudta tartani a fideszes Karsay Ferenc. A Momentum és a DK szerint az ellenzék megállapodott arról, hogy a három alpolgármesteri helyből egyet a DK, egyet a Momentum, egyet pedig a Fidesz kap. A két MSZP-ssel azonban a fideszesek el tudták érni, hogy a három alpolgármesterből 2 fideszes legyen, a harmadik helyet pedig Dankóné Hegedűs Jolán kapta meg.

Dankóné azt mondta, semmilyen megállapodást nem rúgtak fel, amit a Momentum és a DK ellenzéki megállapodásnak nevez, az diktátum volt, amit az MSZP soha nem fogadott el. Dankóné szerint volt, hogy az MSZP-t nem is hívták meg a helyi ellenzéki egyeztetésekre, és szóban jelezték is, hogy az ellenzéki megállapodást az alpolgármesteri helyek kiosztásáról nem fogadják el.

A Facebookra november 13-án az egyik helyi momentumos képviselő feltöltötte a megállapodás szövegét, és ebben az aláírók között a két MSZP-s is szerepel, Dankóné szerint azonban ezt ők sosem fogadták el, a momentumos Tóth Endre egyszerűen csak odabiggyesztette a nevüket. Az MSZP ehhez képest mindvégig azt szerette volna elérni, hogy ne legyen fideszes alpolgármester, legyen egy DK-s, egy momentumos és egy MSZP-s. Dankóné szerint azonban a DK és a Momentum ezt nem akarta elfogadni, mondván, a fideszes polgármester soha nem menne ebbe bele.

„Nem érzem azt, hogy akkora különbség lenne a három párt között, amit itt akartak kifejezni a megállapodásban.

Országosan lehet, hogy van, de itt nincs. Itt van egy MSZP-s országgyűlési képviselő, az MSZP helyi beágyazottsága sokkal nagyobb, mint a Momentumé. A DK-t nem vitatom, de ők régebben is építkeznek a kerületben.”

A Momentum és a DK azzal is vádolta az MSZP-t, hogy megsértették azt az ellenzéki minimummegállapodást, amit október 21-én fogadtak el a 22. kerületi testület ellenzéki képviselői, ugyanis ebben szerepel, hogy „nem kötünk semmiféle politikai szövetséget a Magyarország demokratikus, jogállami berendezkedését leépítő, intézményes korrupciót működtető FIDESZ-KDNP kormánykoalíció pártjaival”.

Dankóné szerint azonban ez a vád is alaptalan, ugyanis, ha az ő akciójuk a Fidesszel való megállapodásnak számít, akkor annak is a Fidesszel való megállapodásnak kellene számítania, hogy a Momentum és a DK korábban egy alpolgármesteri helyet felkínált volna a Fidesznek.

Csütörtökön este az MSZP vezetősége a történtek miatt felszólította a két 22. kerületi MSZP-st, hogy adják vissza a mandátumukat, és lépjenek ki a pártból. Dankóné azt mondta, nem érzik úgy, hogy ezt meg kellene tenniük. Daróczi Károly ugyanis egyéniben nyert mandátumot, ha azt visszaadja, új választást kellene kiírni, ő pedig 2006 óta képviselő Budafok-Tétényben, és rengeteget dolgozott a kerületért. Az alpolgármester azt mondta, az ellenzék nyugodt lehet, a Fidesznek továbbra sem lesz többsége a közgyűlésben, ugyanis nem kötöttek a kormánypárttal semmilyen alkut arra vonatkozóan, hogy az MSZP-sek a jövőben is támogatnák a fideszes indítványokat.

Dankóné szerint azonban neki a helyi MSZP érdekeit is kell néznie, márpedig ha nem így szavazott volna, ahogyan az alakulóülésen szavazott, azzal Magyar Szocialista Párt helyi szervezete veszített volna, a DK és a Momentum pedig könnyebben szoríthatta volna ki a szocialistákat a kerületi politikai életből. Márpedig az MSZP hely beágyazottsága Dankóné szerint érték, amit meg kell tartani.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.