Bécsben felavatták a CEU kampuszát, Soros szerint még tart a harc

2019 november 15., péntek 16:43
118
Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Péntek délután felavatták a CEU bécsi kampuszát. Az oktatás már októberben elkezdődött, most hivatalos megnyitót tartottak. Beszédet mondott Soros György alapító, Michael Ignatieff rektor, Michael Ludwig bécsi polgármester, Iris Rauskala, Ausztria oktatásért és kutatásért felelős minisztere és Anton Zeilinger kvantumfizikus, az Osztrák Tudományos Akadémia elnöke is.

Soros megköszönte a stábnak, különösen a rektornak a költözés megvalósítását, és megköszönte Bécsnek, hogy befogadták az egyetemet. 

„Orbán korrupt kormánya meg akarta semmisíteni a CEU-t, de az egyetem világszerte támogatókat szerzett a harcban”, mondta Soros. „Ez a harc még tart, és míg az amerikai képzést át kellett helyezni Bécsbe, fenntartjuk a jelenlétünket Budapesteten is”, mondta. „Morális kötelességünk ott is maradni, ahogy a tüntetők is kiálltak az egyetem mellett” - mondta Soros.

Iris Rauskala azt mondta, büszke arra, hogy a CEU Ausztriában működik ezentúl, és hálásnak Sorosnak azért, hogy támogat egy olyan intézményt, ahol kritikus gondolkodást oktatnak. „Ma fenyegetés éri a pluralizmust és a tudományos szabadságot, miközben ezek alapvető értékek.”.

Michael Ludwig bécsi polgármester szerint Magyarországon megtörtént az elképzelhetetlen: egy tudományos intézménynek azt mondták, hogy nincs rá szükség. Szerinte természetes volt, hogy megnyitják a kapukat a CEU előtt. 

Ettől még jó partneri kapcsolatot akar Budapesttel - szerinte jó a helyzet, Budapest új polgármestert választott (ekkor tapsolni kezdtek a teremben), „ez is mutatja, hogy az egyetem elüldözéséhez hasonló lépések nem maradnak következmények nélkül”. 

A polgármester csütörtökön kitüntetést is átadott Sorosnak - a milliárdos a milliárdos a Bécsért Tett Szolgálatok Nagy Aranykitüntetését kapta meg.

A CEU idén nyáron kapott osztrák magánegyetemi címet Ausztriában. Itt működik a Kultúra, Politika és Társadalom alapképzés, a Filozófia, Politika és Közgazdaság alapképzés, a Nemzetközi Közkapcsolatok mesterképzés, a Közpolitika mesterképzés, a Nők és társadalmi nemek mesterképzés, és a Környezetpolitika és Menedzsment mesterszak.

A CEU korábban Budapesten működött, a Fidesz 2017-ben néhány nap alatt törvényt hozott az ellehetetlenítésére. Az egyetem 2018 decemberben jelentette be, hogy az amerikai akkreditációjú programját Bécsbe költözteti. 

A tevékenységük egy kisebb része továbbra is működik Budapesten. „A CEU eltökélt abban, hogy a továbbiakban is folytasson mind akadémiai, mind a tágabb közösség számára nyitott eseményeket budapesti kampuszán”, írta Soros György augusztusban, amikor bejelentette, megemeli a CEU pénzügyi alapját.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt