Egyetlen fát sem vághatunk ki! - tüntettek a Normafánál

környezetvédelem
2019 november 16., 10:55
comments 324

Mintegy 200 ember gyűlt össze szombat délelőtt Budapest kedvelt kirándulóhelyén, a Normafánál, hogy tiltakozzanak a kerületi önkormányzat új parkolója ellen. A fideszes vezetésű 12. kerület 220 fa kivágásával akarta kiváltani az eddigi két kisebb parkolót egy nagyobbal.

A tüntetést öt ellenzéki párt, a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd szervezték, mindegyik saját szónokkal is képviseltette magát. 

Tüntetők a parkoló ellen.
photo_camera Tüntetők a parkoló ellen. Fotó: Halász Júlia/444

A párbeszédes Szabó Tímea azt mondta, hogy "egyetlen fát sem vághatunk ki" a klímaváltozás miatt. "Azért kell küzdenünk, hogy az unokáink is élhető világot örököljenek". Szerinte nem egyenként kell alkudozni a fákról, hanem át kell alakítani a gondolkodásunkat. "Elég a fideszes pusztításból, mutyiból!" - jelentette ki.

Szabó Tímea.
photo_camera Szabó Tímea. Fotó: Halász Júlia

A momentumos Vadász Gábor szóba hozta, hogy Pokorni Zoltán kerületi polgármester pénteken végül engedett valamennyit az eredeti tervből, és a parkoló újratervezését, illetve a legnagyobb fák megtartását ígérte. Azt ezt kezdeményező petícióra utalva ezt mondta:"Húszezer ember hangja kellett hozzá, hogy Pokorni meghallja azt a szót, hogy fa!

A DK-s Élő Norbert (aki az összellenzéki polgármester-jelölt volt a kerületben) attól tartott, hogy "erdő helyett lakóparkot építenek". Javasolta, hogy az autókat a víztoronyig engedjék fel, és Normafához csak elektromos buszok járjanak ezentúl.

Az MSZP-s Mohácsi István is jobb tömegközlekedést szorgalmazott, míg az LMP-s Heltai László kijelentette, hogy "a fideszes pártállam és befektetői érdekek fenyegetik a természetet". 

Felszólító levél.
photo_camera Felszólító levél. Fotó: Halász Júlia

Dorosz Dávid frissen kinevezett főpolgármester-helyettes (Párbeszéd) így fejezte ki, hogy életbevágó a fák megvédése: "Minden fa, amit a Fidesz kivág, konkrét emberéletekbe kerül".

Update: A kerületi önkormányzat szombat délután közleményt adott ki, melyben azt írják: "Továbbra is nyitottak vagyunk minden józan, tárgyszerű vélemény meghallgatására, ami a Normafa rendbetételéről szól, bárkitől is érkezik. Pokorni Zoltán polgármester többször is hangsúlyozta, hogy hajlandó tovább finomítani a korábbi elképzeléseket, amelyek egyébként eddig is az erdő megóvását célozták. Ezért szerepel a tervek között, hogy a jelenlegi, erdőterület besorolású övezetben levő parkoló és a szintén a környezetet károsító buszforduló a Normafa gerinctől távolabb kerüljön. Pokorni Zoltán hétfőn találkozik Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy egyeztessenek az áthelyezendő parkolóról és a Fogaskerekű meghosszabbításáról. A Fogas teljes megújításának és meghosszabbításának tervén a Hegyvidéki Önkormányzat már évek óta dolgozik. A tervek elkészültek, a több mint száz szükséges engedély nagy része megvan, forrást kell találni, amiben az önkormányzat számít a fővárosi vezetés támogatására. A szombati tüntetés ismét arról győzte meg a Normafa megóvása, rendbetétele iránt elkötelezetteket, hogy a pártpolitikai acsarkodásnak nincs helye a Normafán, és bízunk benne, hogy ez nem fog folytatódni, hiszen mindannyiunk közös érdeke a Normafa rendbetétele, a természet megóvása."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.