Egyetlen fát sem vághatunk ki! - tüntettek a Normafánál

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Mintegy 200 ember gyűlt össze szombat délelőtt Budapest kedvelt kirándulóhelyén, a Normafánál, hogy tiltakozzanak a kerületi önkormányzat új parkolója ellen. A fideszes vezetésű 12. kerület 220 fa kivágásával akarta kiváltani az eddigi két kisebb parkolót egy nagyobbal.

A tüntetést öt ellenzéki párt, a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Párbeszéd szervezték, mindegyik saját szónokkal is képviseltette magát. 

Tüntetők a parkoló ellen.Fotó: Halász Júlia/444

A párbeszédes Szabó Tímea azt mondta, hogy "egyetlen fát sem vághatunk ki" a klímaváltozás miatt. "Azért kell küzdenünk, hogy az unokáink is élhető világot örököljenek". Szerinte nem egyenként kell alkudozni a fákról, hanem át kell alakítani a gondolkodásunkat. "Elég a fideszes pusztításból, mutyiból!" - jelentette ki.

Szabó Tímea.Fotó: Halász Júlia

A momentumos Vadász Gábor szóba hozta, hogy Pokorni Zoltán kerületi polgármester pénteken végül engedett valamennyit az eredeti tervből, és a parkoló újratervezését, illetve a legnagyobb fák megtartását ígérte. Azt ezt kezdeményező petícióra utalva ezt mondta:"Húszezer ember hangja kellett hozzá, hogy Pokorni meghallja azt a szót, hogy fa!

A DK-s Élő Norbert (aki az összellenzéki polgármester-jelölt volt a kerületben) attól tartott, hogy "erdő helyett lakóparkot építenek". Javasolta, hogy az autókat a víztoronyig engedjék fel, és Normafához csak elektromos buszok járjanak ezentúl.

Az MSZP-s Mohácsi István is jobb tömegközlekedést szorgalmazott, míg az LMP-s Heltai László kijelentette, hogy "a fideszes pártállam és befektetői érdekek fenyegetik a természetet". 

Felszólító levél.Fotó: Halász Júlia

Dorosz Dávid frissen kinevezett főpolgármester-helyettes (Párbeszéd) így fejezte ki, hogy életbevágó a fák megvédése: "Minden fa, amit a Fidesz kivág, konkrét emberéletekbe kerül".

Update: A kerületi önkormányzat szombat délután közleményt adott ki, melyben azt írják: "Továbbra is nyitottak vagyunk minden józan, tárgyszerű vélemény meghallgatására, ami a Normafa rendbetételéről szól, bárkitől is érkezik. Pokorni Zoltán polgármester többször is hangsúlyozta, hogy hajlandó tovább finomítani a korábbi elképzeléseket, amelyek egyébként eddig is az erdő megóvását célozták. Ezért szerepel a tervek között, hogy a jelenlegi, erdőterület besorolású övezetben levő parkoló és a szintén a környezetet károsító buszforduló a Normafa gerinctől távolabb kerüljön. Pokorni Zoltán hétfőn találkozik Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy egyeztessenek az áthelyezendő parkolóról és a Fogaskerekű meghosszabbításáról. A Fogas teljes megújításának és meghosszabbításának tervén a Hegyvidéki Önkormányzat már évek óta dolgozik. A tervek elkészültek, a több mint száz szükséges engedély nagy része megvan, forrást kell találni, amiben az önkormányzat számít a fővárosi vezetés támogatására. A szombati tüntetés ismét arról győzte meg a Normafa megóvása, rendbetétele iránt elkötelezetteket, hogy a pártpolitikai acsarkodásnak nincs helye a Normafán, és bízunk benne, hogy ez nem fog folytatódni, hiszen mindannyiunk közös érdeke a Normafa rendbetétele, a természet megóvása."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.