Tízezrek tüntetnek Iránban, miután a kormány másfélszeresére emelte az üzemanyagárakat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Napok óta heves tüntetések zajlanak Iránban, miután Hasszán Rohani elnök bejelentette, hogy másfélszeresére növelik az üzemanyagárakat, hogy ezzel több pénz jusson az iráni szociális rendszerbe, a szegények ellátására. Bár az iráni üzemanyagárak még ezzel az áremelkedéssel is a világ legalacsonyabbjai között vannak, több tízezren vonultak utcára.

A helyzet tovább durvult, miután Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási vezetője bejelentette: támogatja az áremelést, a tüntetőket pedig ellenforradalmároknak, az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségeinek nevezte. Az embereket nemcsak az üzemanyagárak zavarják, hanem az utóbbi hónapok gazdasági nehézségei is, a riál összeomlásával több család megtakarítása elveszett, megroppant az ország gazdasága, ami az Egyesült Államok felé továbbra is érvényben lévő szankciók miatt egyébként sincs olyan jó helyzetben.

A tüntetések általában békések voltak, de több városban azért erőszakra is sor került, volt, ahol könnygázgránátokat lőttek a rendőrök a demonstrálókra, Behbahanban pedig a tiltakozók felgyújtották az Iráni Nemzeti Bank helyi irodáját.

Teheránban autósok torlaszolták el a járműveikkel a város főbb útvonalait.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.