Tízezrek tüntetnek Iránban, miután a kormány másfélszeresére emelte az üzemanyagárakat

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Napok óta heves tüntetések zajlanak Iránban, miután Hasszán Rohani elnök bejelentette, hogy másfélszeresére növelik az üzemanyagárakat, hogy ezzel több pénz jusson az iráni szociális rendszerbe, a szegények ellátására. Bár az iráni üzemanyagárak még ezzel az áremelkedéssel is a világ legalacsonyabbjai között vannak, több tízezren vonultak utcára.

A helyzet tovább durvult, miután Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási vezetője bejelentette: támogatja az áremelést, a tüntetőket pedig ellenforradalmároknak, az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségeinek nevezte. Az embereket nemcsak az üzemanyagárak zavarják, hanem az utóbbi hónapok gazdasági nehézségei is, a riál összeomlásával több család megtakarítása elveszett, megroppant az ország gazdasága, ami az Egyesült Államok felé továbbra is érvényben lévő szankciók miatt egyébként sincs olyan jó helyzetben.

A tüntetések általában békések voltak, de több városban azért erőszakra is sor került, volt, ahol könnygázgránátokat lőttek a rendőrök a demonstrálókra, Behbahanban pedig a tiltakozók felgyújtották az Iráni Nemzeti Bank helyi irodáját.

Teheránban autósok torlaszolták el a járműveikkel a város főbb útvonalait.