Tízezrek tüntetnek Iránban, miután a kormány másfélszeresére emelte az üzemanyagárakat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Napok óta heves tüntetések zajlanak Iránban, miután Hasszán Rohani elnök bejelentette, hogy másfélszeresére növelik az üzemanyagárakat, hogy ezzel több pénz jusson az iráni szociális rendszerbe, a szegények ellátására. Bár az iráni üzemanyagárak még ezzel az áremelkedéssel is a világ legalacsonyabbjai között vannak, több tízezren vonultak utcára.

A helyzet tovább durvult, miután Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási vezetője bejelentette: támogatja az áremelést, a tüntetőket pedig ellenforradalmároknak, az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségeinek nevezte. Az embereket nemcsak az üzemanyagárak zavarják, hanem az utóbbi hónapok gazdasági nehézségei is, a riál összeomlásával több család megtakarítása elveszett, megroppant az ország gazdasága, ami az Egyesült Államok felé továbbra is érvényben lévő szankciók miatt egyébként sincs olyan jó helyzetben.

A tüntetések általában békések voltak, de több városban azért erőszakra is sor került, volt, ahol könnygázgránátokat lőttek a rendőrök a demonstrálókra, Behbahanban pedig a tiltakozók felgyújtották az Iráni Nemzeti Bank helyi irodáját.

Teheránban autósok torlaszolták el a járműveikkel a város főbb útvonalait.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.