Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte a magyar hatóságokat, mert nem vizsgálták, hogy milyen következményei lehetnek két menekült kiutasításának

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A magyar hatóságok megsértették a 2015-ben kiutasított két bangladesi férfi emberi jogait, amikor nem vizsgálták meg kellő mélységben, mi történhetett volna a panaszosokkal kiutasításuk következtében, mondta ki csütörtöki ítéletében a másodfokon a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Iliasnak és Ahmednek ezért 5000–5000 eurós kártérítést állapítottak meg.

A két bangladesi férfi 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten keresztül a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába. A Magyar Helsinki Bizottság segítségével indítottak pert a magyar állam ellen. Az ügyben 2017-ben született ítélet, amit a magyar kormány megfellebbezett. 

A két éve született ítélet egy részét helyben, másik részét megváltoztatta a bíróság Nagykamarája: 

  • abban egyetértettek, hogy "a panaszosok alapvető jogait megsértették a magyar hatóságok, amikor kötelességüket elmulasztva nem vizsgálták meg alaposan, mi történhetne a két menedékkérővel szerbiai kiutasításuk után."
  • Viszont a Nagykamara szerint a tranzitzónában nem tartották fogva a két férfit. 

"Fontos, hogy a Nagykamara ma a 2015-ös állapotról alkotott ítéletet," kommentálta a csütörtöki döntést a Magyar Helsinki Bizottság. Hangsúlyozzák: 2015 óta azonban sokat romlott a helyzet, és a tranzitzónákban nagy többségében gyerekeket és szüleiket tartják fogva a teljes menekültügyi eljárás idejére.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.