40 éven át mindenki elhitte, hogy a dzsungel romos palotájában tényleg egy régi dinasztia leszármazottai élnek

külföld
2019 november 24., 09:25
comments 97

Évtizedeken át az Új-Delhiben dolgozó külföldi tudósítók egyik kedvenc témája volt a rejtélyes, megbukott királyi család története, melynek leszármazottjai még mindig ott éltek a város szélén, egy romos, omladozó palotában. 

Begum Wilayat egy régi felvételen
photo_camera Wilayat egy régi felvételen

Interjút ugyanakkor nagyon keveseknek adtak, az özvegy Wilayat, illetve két gyermeke, Sakina hercegnő és Ali Raza herceg keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt. A közszájon forgó történet szerint ők mind annak a dinasztiának a leszármazottai voltak, mely 1856-ig öt tartomány vezetőjét, azaz navabját adta India északi részén, Aud államban. 

A leszármazottak a város szélén fekvő esőerdőben, egy rettentő rossz állapotban lévő palotában laktak, jelentős szegénységben. Elmondásuk szerint azért, mert ez a fizikai megjelenése volt annak a traumának, amit lelkileg is el kellett szenvedie az egész országnak, amikor a britek kezébe került. 

De mint kiderült, a család történetéből semmi nem volt igaz, az egészet csak kitalálták. Erről a New York Times újságírója, Ellen Barry rántotta le a leplet, miután négy éven át (!) nyomozott a család története után. És amit talált, az hazugságok és átverések döbbenetesen sűrű hálózata lett: ez alapján Wilayat a hetvenes évek elején érkezett meg az Új-Delhiben lévő vasútállomásra, ahol elfoglalt egy VIP-várót szolgáival, két kutyájával és gyerekeivel, és követelte az államtól, hogy azonnal adják vissza ősei javait. 

A hercegnőt ábrázoló portré a család otthonában
photo_camera A hercegnőt ábrázoló portré a család otthonában Fotó: ELIZABETH DALZIEL/AP

A nő nem volt hajlandó elmenni onnan, amíg nem kapja vissza, ami jár neki: a beszámolók szerint elfoglalta a várótermet, amit aztán szőnyegekkel és antik régiségekkel rendezett be, és 10 éven át ott élt. Végül az állam úgy döntött, hogy inkább teljesíti a kérését, és kiutaltak számára egy 14. században épült, dzsungel sűrűjében fekvő vadászpalotát. Közben Wilayat folyamatosan azt állítótta, hogy ő az azóta már nem létező Aud állam uralkodója, és követelte vissza birodalmát. 

1985-ben költözött be a rendkívül romos palotába, és a család időnként interjúkat is adott külföldi újságíróknak, melyekben a brit és az indiai kormány igazságtalanságait kifogásolták. Városszerte ismert történet lett az ővék, a nyolcvanas-kilencvenes években sok nemzetközi tudósítás is született róluk.

Szegénységben haltak meg, a feltételezések szerint a nő öngyilkos lett a kilencvenes években, míg lánya 2016-ban hunyt el. A cikke írása közben Barry összebarátkozott a Cyrusként ismert herceggel, akivel feltehetően dengue-láz végzett 2017 végén. 

Barry szerint képtelenség megmondani, hogy a gyerekek tudták-e, hogy egész élettörténetük hazugságokra épült. De szerinte cikke így is, úgy is összetörte volna Cyrust, ha megélte volna a megjelenését. Az újságíró ugyanis közben felfejtette, hogy Wilayat korábban egy közszolga felesége volt, és miután férje meghalt, a nőt elmegyógyintézetbe kellett szállítani, ahol kijelentette, hogy ő Aud királynője. A család legidősebb gyermeke, Shahid Butt még tinédszerként Angliába költözött, de titokban anyagilag támogatta családját. Ő idén halt meg. 

Barry szerint Wilayat és gyermekei annyira meggyőzőek és kitartóak voltak, hogy az emberek 40 éven át tényleg hittek nekik. (Observer, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.