40 éven át mindenki elhitte, hogy a dzsungel romos palotájában tényleg egy régi dinasztia leszármazottai élnek

Évtizedeken át az Új-Delhiben dolgozó külföldi tudósítók egyik kedvenc témája volt a rejtélyes, megbukott királyi család története, melynek leszármazottjai még mindig ott éltek a város szélén, egy romos, omladozó palotában. 

Wilayat egy régi felvételen

Interjút ugyanakkor nagyon keveseknek adtak, az özvegy Wilayat, illetve két gyermeke, Sakina hercegnő és Ali Raza herceg keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt. A közszájon forgó történet szerint ők mind annak a dinasztiának a leszármazottai voltak, mely 1856-ig öt tartomány vezetőjét, azaz navabját adta India északi részén, Aud államban. 

A leszármazottak a város szélén fekvő esőerdőben, egy rettentő rossz állapotban lévő palotában laktak, jelentős szegénységben. Elmondásuk szerint azért, mert ez a fizikai megjelenése volt annak a traumának, amit lelkileg is el kellett szenvedie az egész országnak, amikor a britek kezébe került. 

De mint kiderült, a család történetéből semmi nem volt igaz, az egészet csak kitalálták. Erről a New York Times újságírója, Ellen Barry rántotta le a leplet, miután négy éven át (!) nyomozott a család története után. És amit talált, az hazugságok és átverések döbbenetesen sűrű hálózata lett: ez alapján Wilayat a hetvenes évek elején érkezett meg az Új-Delhiben lévő vasútállomásra, ahol elfoglalt egy VIP-várót szolgáival, két kutyájával és gyerekeivel, és követelte az államtól, hogy azonnal adják vissza ősei javait. 

A hercegnőt ábrázoló portré a család otthonábanFotó: ELIZABETH DALZIEL/AP

A nő nem volt hajlandó elmenni onnan, amíg nem kapja vissza, ami jár neki: a beszámolók szerint elfoglalta a várótermet, amit aztán szőnyegekkel és antik régiségekkel rendezett be, és 10 éven át ott élt. Végül az állam úgy döntött, hogy inkább teljesíti a kérését, és kiutaltak számára egy 14. században épült, dzsungel sűrűjében fekvő vadászpalotát. Közben Wilayat folyamatosan azt állítótta, hogy ő az azóta már nem létező Aud állam uralkodója, és követelte vissza birodalmát. 

1985-ben költözött be a rendkívül romos palotába, és a család időnként interjúkat is adott külföldi újságíróknak, melyekben a brit és az indiai kormány igazságtalanságait kifogásolták. Városszerte ismert történet lett az ővék, a nyolcvanas-kilencvenes években sok nemzetközi tudósítás is született róluk.

Szegénységben haltak meg, a feltételezések szerint a nő öngyilkos lett a kilencvenes években, míg lánya 2016-ban hunyt el. A cikke írása közben Barry összebarátkozott a Cyrusként ismert herceggel, akivel feltehetően dengue-láz végzett 2017 végén. 

Barry szerint képtelenség megmondani, hogy a gyerekek tudták-e, hogy egész élettörténetük hazugságokra épült. De szerinte cikke így is, úgy is összetörte volna Cyrust, ha megélte volna a megjelenését. Az újságíró ugyanis közben felfejtette, hogy Wilayat korábban egy közszolga felesége volt, és miután férje meghalt, a nőt elmegyógyintézetbe kellett szállítani, ahol kijelentette, hogy ő Aud királynője. A család legidősebb gyermeke, Shahid Butt még tinédszerként Angliába költözött, de titokban anyagilag támogatta családját. Ő idén halt meg. 

Barry szerint Wilayat és gyermekei annyira meggyőzőek és kitartóak voltak, hogy az emberek 40 éven át tényleg hittek nekik. (Observer, New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.