Kína szerint Trump erőszakos bűnözőket támogat azzal, hogy törvényben állt ki a hongkongiak mellett

Több 444 videó?
Szeretném

„Azt tanácsoljuk az Egyesült Államoknak, hogy ne cselekedjen önhatalmúlag, különben Kína határozott ellenlépéseket tesz, és minden következményt Washingtonnak kell majd viselnie. Tudatosítanunk kell az amerikai féllel, hogy Hongkong Kínáé, ügyei csakis kínai belügyek, és semmilyen külföldi kormánynak vagy erőnek nincs joga ebbe beavatkozni” - közölte a kínai külügyminsztérium, miután Donald Trump amerikai elnök szerdán aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt. 

Kína szerint a lépés jól mutatja az Egyesült Államok „sötét törekvéseit és egyeduralkodói hajlamát”, miközben „erőszakos bűnözőket támogatnak Hongkongban, és aláássák az »egy ország, két rendszer« alapelvet”. 

Amerikai és brit segítséget kérő hongkongi tüntetők az egyetem ostromakorFotó: Kin Cheung/AP

A kifogásolt törvény előírja, hogy az amerikai kormányzat rendszeresen, évenként vizsgálja felül Hongkong helyzetét mind pénzügyi, mind emberi jogi szempontból, és megbízza az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási területen.     

Hongkongban hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amely eredetileg a kiadatási törvény miatt robbant ki, majd széleskörű, Pekinggel szembeni tiltakozássá alakult. A Kínán belül különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban a hétvégén tartottak önkormányzati választásokat, ahol elsöprő győzelmet arattak a demokráciapárti erők

Az egyre véresebbé váló tüntetések mélyebb gyökereiről nemrég ebben a cikkben írtunk. (MTI)