Wizz Air: Ki kell tiltani a business osztályt a rövidtávú légiközlekedésből

környezetvédelem
2019 december 05., 15:37

A business osztályú ülések rövidtávú járatokról való kitiltására szólította fel a hagyományos légitársaságokat a magyar kötődésű Wizz Air ultrafapados légitársaság.

A légitársaság azt írta, a business class-on utazóknak kétszer akkora a szén-dioxid-lábnyoma, mint azoknak, akik turistaosztályon utaznak, így ezzel a gyakorlattal egy „archaikus és pazarló” modellt tart életben az iparág.

A Wizz Air szerint iparági problémáról van szó, ami iparági megoldást kíván. A légitársaságoknak ezért el kell kötelezniük magukat az 5 órásnál rövidebb repülőutak esetében a business class osztályok teljes betiltása mellett.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója szerint a Wizz Air elkötelezett a fenntartható légiközlekedés mellett, ezért arra szólítják fel a versenytársaikat, hogy felelősen alakítsák ki az üzleti modelljüket, és fejezzék be az üres székek reptetését a rövidtávú útvonalakon.

A diszkont légitársaság szerint versenytársai közül a legalacsonyabb, 57,1 gramm/utaskilométer átlagos szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, amit a gépek fedélzetének hatékony kialakítása és a 95 százalékos ülőhely kihasználás tesz lehetővé. A légitársaság kötelezettséget vállalta arra, hogy a következő 10 évben további 30 százalékkal csökkenti az utaskilométerenkénti emissziós értéket, és erre szólítja fel a többi légitársaságot is.

A hagyományos légitársaságok európai ráhordó hálózatában a business osztály kialakítása a hosszútávú járatokkal szemben nem különbözik jelentősen: egy sorban 2×3 ülés található, de az üzleti osztályon a középső üléseket kényelmi szempontok miatt nem értékesítik. Ezekre az üres ülésekre utalt Váradi József. (MTI)