Egy hónapon át kint kell lennie a kormany.hu nyitóoldalán a Helsinki Bizottságnak szánt bocsánatkérésnek

politika
2019 december 17., 18:11

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-én beperelte a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt lebonyolító Miniszterelnöki Kabinetirodát, mert a levél egyik kérdésében az állt, hogy a szervezet védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat, és így pártolja a törvénytelenségeket. ( A kormányt képviselő ügyvéd a bíróságon azzal védekezett, hogy véleményt mondtak, nem tényt állítottak, majd ezt letagadták, de persze lebuktak, majd a kormány ügyvédje tavaly nyáron azt kérte a Helsinki Bizottságtól, hogy még ne kelljen bocsánatot kérniük a hazugságokért.)

Az ügyben a Helsinki Bizottság végül novemberben nyert a Kúrián, az ítélet 2 millió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, és nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel. A kormány reakciója annyi volt: „A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.”

A Kúria ítélete most érkezett meg a Helsinki Bizottsághoz, itt olvasható (pdf). A Helsinki Bizottság közleménye szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodának 10 napja van arra, hogy átvegye a dokumentumot, ez akár már idén lejárhatna, de december 24. és 2020. január 1. között ítélkezési szünet van, így legkésőbb január 10-ig kell végrehajtani az ítéletet.