Európai Unió Bírósága: A légitársaság felelős a repülőn a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért

baleset
2019 december 19., 17:59

A légitársaság felelős a légi járaton a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért, függetlenül attól, hogy a balesetet a repüléshez szorosan kapcsolódó váratlan esemény okozza-e – közölte a döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy egy utas kártérítést követelt a felszámolás alatt álló Niki Luftfahrt osztrák légitársaságtól az égési sérülései miatt, amiket akkor szenvedett el, amikor az apjának repülés közben felszolgált kávé kiömlött.

A légitársaság úgy véli, nem felelős, mivel a balesetek esetén fennálló felelősséget szabályozó, ún. Montreali Egyezmény alapján nem lehetett megállapítani, hogy a kávéspohár a lehajtható tálca hibája, vagy a repülőgép remegése miatt borult fel. Az ügyben eljáró osztrák bíróság a „baleset” egyezményi értelemben vett, de abban meg nem határozott fogalmának pontosítását kérte az uniós bíróságtól.

photo_camera Illusztráció: justgrimes/Flickr

Az Európai Unió Bírósága az ítéletében mindenekelőtt azt mondta: a baleset fogalmát úgy kell érteni, hogy az egy előre nem látható, akarattól független, kárt okozó esemény. A baleset fogalmába tartozik a repülőgép fedélzetén bekövetkező minden olyan esemény, amiben az utasok kiszolgálására használt tárgy testi sérülést okozott egy utasnak, és nem szükséges annak vizsgálata, hogy az ilyen helyzetek a légi közlekedéshez szorosan kapcsolódó kockázatból erednek-e – közölte a bíróság. (MTI)