Győzött a bíróságon Shiori Ito, a japán metoo-mozgalom legismertebb szereplője

külföld
2019 december 19., 08:01

Egy japán bíróság szerdán arra jutott, hogy az ország egyik legismertebb újságírójának, Norijuki Jamagucsinak 3,3 millió jen, azaz nagyjából 9 millió forintnyi kártérítést kell megfizetnie Shiori Ito számára az ellene elkövetett nemi erőszak miatt, írja a Nikkei

A most 30 éves Ito 2017-ben állt a nyilvánosság elé, azt állítva, hogy Jamagucsi megerőszakolta, miközben nem volt eszméleténél. Ito hiába fordult a rendőrséghez, az ügyészség végül nem volt hajlandó vádat emelni a férfi ellen, ezért a fiatal nő polgári peres eljárást kezdeményezett, 11 millió jenes kártérítést kérve. 

photo_camera Shiori Ito Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

A vádakat tagadó Jamagucsi erre válaszul ellenkeresetet nyújtott be, összesen 130 millió jent, azaz közel félmilliárd forintot követelve a nőtől az őt ért sérelmek kárpótlásául. A bíróság ezt a keresetet szerdán elutasította. Jamagucsi az ország egyik legismertebb tévés újságírója, elsősorban a miniszterelnök, Abe Sinzó munkájáról tudósít. Az ügy az egész japán metoo-mozgalom leginkább kiemelt ügye lett, országszerte nagy érdeklődés követte a tárgyalást abban az országban, ahol még mindig nagyon ritkán jelentik a szexuális erőszakot a hatóságoknak. 

A bíróság pedig szerdán arra jutott, hogy az Ito által elmondottak meggyőzőek voltak, az állítása, hogy egy hotelszobában a férfi szexelni kezdett vele, miközben nem volt öntudatánál, és miután magához tért és tiltakozni próbált, a férfi tovább folytatta az erőszakot, meggyőzőek voltak. Az ítélet szerint ugyanakkor kételyek merültek fel Jamagucsi állításának hitelességével, aki szerint beleegyezésen alapuló szex zajlott köztük. 

Ito a bíróság ítéletét hallva arról beszélt, hogy hálásnak érzi magát, hogy igazat adtak neki, és nagyon örül, hogy vége van ennek a történetnek, most azzal kell kezdenie majd valamit, hogy hogyan éljen együtt a sebeivel. A bírósági ítéletben az is elhangzott, hogy Itót a mai napig pánikrohamok érik az erőszak miatt. 

photo_camera Norijuki Jamagucsi Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Ito elmondása szerint a nemi erőszak 2015-ben történt, amikor találkozott a férfival és megivott vele pár italt, mert a férfi azt ígérte, hogy segíteni fog neki munkát találni. Ito 2017-ben egy könyvben írta meg, hogy mi történt vele, itt arról is írt, hogy elképelhető, hogy bedrogozták, ezért veszítette el az eszméletét, mire Jamagucsi egy cikkben írta meg, hogy a nő egyszerűen túl sokat ivott és ettől túlzottan magabiztos lett. 

A nő írt arról is, hogy a rendőrségi feljelentése után egy életnagyságú bábú segítésével kellett elmutogatnia, hogyan történt az erőszak, amit férfi rendőrök néztek végig. Könyvében írt arról is, hogy a rendőrség végül kiadott egy letartóztatási parancsot a férfi ellen, de ezt sosem léptették életbe. Elmondása szerint az utolsó pillanatban fújta le az akciót egy magas beosztású rendőrtiszt.

Az erőszak története komolyan felforgatta a japán közvéleményt, a BBC még dokumentumfilmet is készített erről. Ito a Reuters gyakornoka volt, amikor a nemi erőszak történt, nem sokkal később otthagyta a hírügynökséget. 

Miután az ügyészség nem volt hajlandó eljárást indítani, a japán ellenzék köreiben felmerült, hogy ez csak azért történhetett, mert a riporter kifejezetten közel áll a miniszterelnökhöz. 

Kiemelt videóink