Miközben Ausztráliában 50 fokhoz közeli hőmérsékletet mérnek, és országszerte tüzek tombolnak, a miniszterelnök azt mondja, nem fogja korlátozni a szénszektort

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt mondta, nem fog „meggondolatlanul” korlátozásokat bevezetni a szénszektorban, ugyanis nem hajlandó az emberek által érzett pánik alapján meghatározni kormánya politikáját. Morrisont sok kritika érte az elmúlt hetekben, ugyanis miközben Ausztráliában egy évtizede nem tapasztalt súlyosságú tűzvész pusztít, a kormány sokak szerint nem tesz eleget a klímaváltozás elleni harcban.

Ausztrália nagyban támaszkodik a rendkívül környezetszennyező, széntüzelésű erőművekre az energiatermelésben, amik magas üvegházgáz-kibocsátásukkal nemcsak a levegőt rontják, de a klímaváltozás hatásait is erősítik. A kormány ennek ellenére következetesen támogatja a szén használatát az energiatermelésben, Morrison szerint a tűzvész idején a szektort érő kritikáknak felülni meggondolatlanság lenne, és a kormánya nem fog olyan döntéseket hozni, amikkel az ország munkahelyeket veszítene és a gazdasági növekedés is kárt szenvedne.

Az országszerte tomboló bozót- és erdőtüzekben eddig 9 ember halt meg és több száz ház omlott össze. Egy kisebb város lényegében teljesen megsemmisült a szeptember óta egyre hevesebben tomboló lángokban. Klímakutatók rég figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás okozta szárazság és forróság sokkal gyakoribbá teheti a pusztító erejű erdő- és bozóttüzeket az országban. Jelenleg folyamatosan megdőlő melegrekord (hetek óta 50 Celsiushoz közeli hőmérsékleteket mérnek az országban), az erős szél és a szárazság együttesen erősíti a tüzeket.

Fotó: PETER PARKS/AFP

A szénerőművekhez persze nemcsak az ausztrál kormány ragaszkodik, hatalmas kőszén- és kőolajerőművek termelnek energiát Lengyelországban, Németországban, Kínában, Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában és a világ számos más államában is.

Scott Morrison hétfői interjújában nemcsak a szénenergia védelme váltott ki kritikát, hanem az is, ahogyan a miniszterelnök hawaii-i nyaralását védte. Morrison s családja a tűzvész ellenére sem halasztotta el az előre tervezett üdülést, és erre hétfőn azt mondta, ez a döntés éppen olyan, mint amikor egy dolgozó apa péntek délután úgy dönt, nem vállal több vízvezetékszerelést a hétvégére, hogy a gyerekeivel lehessen, csak egy miniszterelnöknél ez így néz ki, ahogy nála.

A klímaváltozásról azt mondta, a téma most is ugyanolyan fontos, amennyire a tűzvész előtt volt. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó