Az 5g tönkreteheti az időjárásjelentéseket

TUDOMÁNY
2019 december 25., 11:40
comments 150

Talán még sosem volt olyan nagy a politikai megosztottság az Egyesült Államokban, mint Donald Trump elnökségének harmadik évében, így különös jelentősége van annak, ha az amerikai törvényhozás egyik bizottságában a két párt képviselői egyhangúan fejezik ki aggodalmukat egy jelenség miatt. Márpedig december 10-én ez történt, a képviselőház tudományos bizottságának tagjai közös levélben szólítottak fel vizsgálatra az ügyben, hogy a mobiltelefónia jövője vajon valóban tönkreteheti-e az amúgy eléggé létfontosságú időjárás-előrejelzést. A Buzzfeed összefoglalója szerint már vagy egy éve komoly vita zajlik a frekvenciákat felügyelő amerikai hivatal, az FCC és a szövetségi kormány tudományos ügynökségei között, mert az utóbbiak attól tartanak, hogy az 5G hálózatok terjedése veszélyezteti a meteorológiai műholdak működését.

A probléma abban áll, hogy a szupergyors adatátvitelt ígérő technológiához a 24 GHz-es frekvenciát használják. Ez pedig azért probléma, mert a légkörben levő vízpára molekulái ehhez nagyon közeli, 23,8 GHz-es frekvenciával rezegnek. Vagyis a meteorológiai műholdak ezt a frekvenciát pásztázzák, amikor azt mérik, hogy mennyi vízpára van a levegőben - amely adatból aztán következtetni lehet a várható csapadékra.

Annak, hogy mikor lesz eső, azon túlmenően is van jelentősége, hogy kell-e esernyőt pakolnunk a hosszú hétvégére. A mezőgazdaságban az ilyen előrejelzésekhez igazítják a például a vetést is.

Vagyis a tudományos testületek attól tartanak, hogy az 5G adótornyok belezavarnak majd az előrejelzésekbe, amelyek a technológia elterjedésével teljesen megbízhatatlanná válhatnak.

"Ez egyszerű fizika. És a vízmolekuláknak nem mondhatjuk azt, hogy váltsanak csatornát, használjanak más frekvenciát" - mondta erről Jordan Gerth, a Wisconsin Egyetem meteorológusa a Buzzfeednek.

A probléma méretét jelzi, hogy az előrejelzések - melyek közül a vízpárára vonatkozó adatok a csapadék mellett viharok, áradások, hurrikánok előrejelzését is szolgálja - 90 százalékban a meteorológiai műholdak adatain alapulnak. Vagyis az 5G technológia terjedésével okszerűen megbízhatatlanabbá vállhatnak. Ez alapján az amerikai meteorológiai szolgálat, a NOAA vezetője, Neil Jacobs már arról beszél, hogy a mobiltechnológia fejlődése "nagyjából a nyolcvanas évekbe" fogja visszarepíteni a meteorológiát, például a hurrikánok várható útvonalát a jövőben három helyett már csak két napra tudják majd megbízhatóan előre jelezni.

A Buzzfeed kereste az FCC-t, de hiába. A hírközlési hatóság Trump által kiválasztott, korábban internetszolgáltatónál dolgozó elnöke, Ajit Pai azzal áprilisban azzal utasította vissza a tudósok aggályait, hogy azok "túlzó és ellenőrizetlen, utolsó pillanatban jött felvetések".

A meteorológusok ennek ellenére csak aggódnak tovább. Attól tartanak ugyanis, hogy az FCC, ami egyelőre csak milliárd dolláros bizniszt lát az 5G hálózatok fejlesztésében, a jövőben további olyan frekvenciákat bocsáthat áruba, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a meteorológiai előrejelzésekhez. "Ezekre az adatokra a klímatudományak is szüksége van" - mondta a már idézett Gerth a Buzzfeednek.

Gerth szerint amúgy a technológia használatának jellege külön is problémát okoz. Elvben ugyanis talán volna lehetőség az 5G hálózatok okozta zaj kiszűrésére, de mivel az nagyban függ attól, hogy éppen milyen a hálózat leterheltsége, emiatt nem lehet szisztematikusan kiszűrni a téves adatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.