„Senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát” – mondta az olasz oktatási miniszter, és lemondott

oktatás
2019 december 26., 07:10

Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter szerdán benyújtotta a lemondását, mivel a minisztériuma nem kapja meg a 2020-as költségvetésből a szükséges pénzforrásokat.

Fioramonti, aki a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös koalícióban lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagja, már a kormány szeptemberi megalakulása után figyelmeztetett: csak akkor marad a tisztségében, ha az oktatásra szánt kiadásokat 3 milliárd euróra (kb. 1000 milliárd forint) emelik a 2020-ra szóló költségvetésben.

Miután a képviselőház által megszavazott tervezetben nem kapta meg ezt az összeget, Fioramonti szerdán benyújtotta a lemondását Giuseppe Conte miniszterelnöknek.

„Senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát”

– mondta a Reuters hírügynökségnek.

Fioramonti korábban új adók kivetését javasolta a repülőjegyekre a gázkibocsátás csökkentésének és az oktatás finanszírozásának a növelése érdekében. Miniszterként arra buzdította a diákokat, hogy menjenek iskolaidőben tüntetni a klímatüntetésekre, és ő jelentette be azt is, hogy bevezetik a kötelező klímaoktatást.

Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter
photo_camera Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter Fotó: Marco Bertorello/AFP

A miniszter távozása megrendítheti a kormánykoalíciót, ami amúgy is meggyengült az M5S belső válsága miatt. Három felsőházi tagja két hete ült át a Matteo Salvini vezette Liga frakciójába. Az ANSA olasz hírügynökség szerdán kormánykoalíciós forrásokra hivatkozva valószínűnek nevezte, hogy Fioramonti kilép majd a pártjából, és önálló parlamenti csoportot alakít, ami kormánybarát marad, és egy új politikai formációnak lehet a csírája. (MTI)