Irak elhagyására szólította az amerikaiakat az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége

Minden amerikai állampolgárt Irak elhagyására szólított az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége. "Az amerikai állampolgárok hagyják el repülővel az országot, amíg még lehet. Ha az nem megy, induljanak el közúton más országokba" - írták figyelmeztetésükben.

Az amerikai követség azonnali távozásra ösztönzi az országban tartózkodó amerikaiakat. Erre jó okuk van, az amerikai különleges erők csütörtökön célzott támadást intéztek Kasszem Szulejmani iráni kémfőnök ellen. Szulejmani esetén a rangja inkább csak takargatja valódi jelentőségét, gyakorlatilag ő volt az aktív iráni külpolitika - vagyis a külföldön végrehajtott műveletek - irányítója, ekként a Közel-Kelet egyik legmeghatározób figurája.

Meggyilkolása szinte biztos megtorló akciókhoz vezethet a térségben, ezek tökéletes célpontjaiul szolgálnak az Irakban állomásozó amerikaiak. Az Irán-barát milíciák - ezeket gyakorlatilag Szulejmani irányította - tavaly év végén két napra teljes blokád alá vették az USA bagdadi nagykövetségét, gyakorlatilag két napra foglyul ejtve annak személyzetét. Az Egyesült Államok részben erre válaszul végzett vele csütörtök este Bagdadban, amikor éppen elhagyta a nemzetközi repteret.

Szulejmani halálára amúgy eddig meglepően visszafogottan reagált Irán. Khamenei nagyajatollah, aki személyes barátja volt Szulejmaninak, három napos nemzeti gyászt hirdetett, az ország kormánya pedig berendelte az amerikaiak képviseletét is ellátó svájci nagykövetet - ez ilyen esetben tényleg a legminimálisabb, amit tehettek.

Szulejmani meggyilkolásáról itt, a térség aktuális helyzetéről itt írtam, továbbá ajánlom mindenkinek Magyari Péter 2013-as cikkét Szulejmaniról és a Közel-Keleten játszott szerepéről.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó