Pont akkor zár be a canberrai magyar nagykövetség, amikor a leginkább szükség lehetne rájuk

külföld
2020 január 10., 08:52

A bozóttűz miatt kialakult légszennyezettségre hivatkozva szünetel az ügyfélfogadás a magyar nagykövetségen az ausztrál fővárosában, Canberrában - írja az MTI.

Miközben Ausztrália lángokban áll, és még az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison is bejelentette, hogy a minden irányból fújó szél miatt a péntek egy nagyon nehéz nap lesz a keleti államokban, a magyar nagykövetség bezár, magukra hagyva az ott élő magyarokat, akik talán tőlük kérnének segítséget.Az ausztrál főváros nem messze fekszik Új-Dél-Wales államtól, ahol most legnagyobb a tűzvész, onnan szál a fűst a városra ezzel súlyos légszennyezettséget okozva. A nagykövetség mégis arra kéri a magyar lakosokat, hogy a halaszthatatlan ügyeikkel a sydneyi és a melbourne-i konzuli irodához forduljanak, vészhelyzetben pedig hívják a segélyvonalat. A képet csak az árnyalja, hogy bár Sydney csak három órányi autó útra van, de ott a legnagyobb a tűzvész, ezért elég nehezen megközelíthető, Melbourne pedig hét órára van kocsival.

De nem a magyar nagykövetség az egyetlen, ahol szünetel az ügyfélfogadás, A Financial Times brit lap értesülései szerint több ország nagykövetségei is bezártak Canberrában. Észtország ideiglenesen Sydneybe helyezte át külképviseltét, Írország és Olaszország már a héten korábban bezárta nagykövetségét, és Izrael is figyelmeztette állampolgárait, hogy a veszélyes levegő miatt késhet az ügyintézés. A nagykövetségeket azért zárják be, hogy megóvják a nagykövetség dolgozóit és családtagjait.