Ramzan Kadirov ideiglenesen lemondott Csecsenföld elnökségéről

külföld
2020 január 16., 13:05

Ramzan Kadirov egy hétfőre dátumozott rendeletben ideiglenesen lemondott a csecsen elnökségről Muszlim Magomedovics Kucsijev miniszterelnök javára. A rendeletben átmeneti akadályoztatás szerepel a lépés indokaként. Alvi Karimov, a csecsen elnök szóvivője még annyit közölt, hogy Kadirov egy „orvosi beavatkozásokat igénylő egészségügyi kezelésen” esik át.

A 43 éves Kadirov 2019 januárjában már csinált hasonlót, akkor utólag azt mondta, megfázásból kellett felgyógyulnia, ezért lépett hátrébb a politikától.

A hét elején, mikor először felröppentek a Kadirov ideiglenes lemondásáról szóló pletykák, a csecsen elnök lépését sokan összekötötték a Medvegyev vezette orosz kormány lemondásával, ami a hivatalos indoklás szerint azért történt, hogy Putyin elnöknek elegendő felhatalmazása legyen véghez vinni az általa hétfőn bejelentett reformokat, amik része az is, hogy Putyin esetleges utódjának már nem lenne olyan kontrollja a teljes orosz politikai rendszer fölött, amilyen Putyinnak van.

Kadirov még reagált is Medvegyev lépésére, méltatta a miniszterelnököt bátorságáért.

Ramzan Kadirov egyébként 2007-es kinevezése óta vezeti elnökként Csecsenföldet, ami az Orosz Föderáció része annak ellenére, hogy lakói a 90-es években és a 2000-es évek elején is véres szeparatista háborút indítottak a függetlenségükért. (Moscow Times)