Újabb szoftverhibát talált a Boeing a 737 MAX gépein

közlekedés
2020 január 18., 11:00

Újabb szoftverhibát talált a Boeing vállalat a 737 MAX típusú gépein, amiket tavaly márciusban átmenetileg kivontak a forgalomból két ilyen utasszállító katasztrófája után.

A gyártó pénteken adott tájékoztatást az újabb szoftverhibáról. Egy olyan programmal akadtak gondok, ami nyugtázza, hogy jól működnek a gép kulcsfontosságú rendszereinek működését figyelő monitorok.

Az újabb hiba észlelése hátráltathatja a gépek újbóli forgalomba helyezésére irányuló erőfeszítéseket.

A gyártó közölte, hogy végrehajtja a szükséges szoftverfrissítéseket, és a változtatásokhoz együttműködik az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA). A legfontosabbnak azt tartja, hogy a Boeing 737 MAX gépek újra biztonságosak legyenek, és megfeleljenek minden követelménynek, mielőtt újra a levegőbe emelkednének.

photo_camera Fotó: Yasuaki Kobayashi/The Yomiuri Shimbun

A Boeing 737 MAX típusú gépeket tavaly márciusban vonták ki átmenetileg a forgalomból, miután 2018 októberében lezuhant az indonéziai Lion Air légitársaság ilyen típusú gépe, majd öt hónappal később balesetet szenvedett az etióp légitársaság egyik ugyanilyen repülője is. A két katasztrófában 346 ember halt meg.

Az indonéz nyomozók a tavalyi októberi jelentésükben megállapították, hogy a Boeing nem vette kellőképpen figyelembe a 737 MAX típusú repülőgépébe beépített vezérlő szoftver kialakításában rejlő esetleges kockázatokat, és ez meg a pilótahibák és a karbantartás során feltárt hiányosságok vezettek az indonéziai Lion Air légitársaság gépének 2018. októberi katasztrófájához. A jelentés készítői szerint a repülőgép átesésvédelmi rendszere (MCAS) automatikusan lenyomta a gép orrát, és a pilóták így szinte elvesztették az irányítást a gép felett. (MTI)