Vietnámban, Szaúd-Arábiában és Szingapúrban is megjelent a koronavírus

külföld
2020 január 23., 15:00

Az Egyesült Államok után további három országban fertőződtek meg emberek a kínai Vuhan városból indult, tüdőgyulladásos tüneteket okozó koronavírussal - írja a BBC.

Vietnámban két kínai állampolgár, apa és fia szervezetében mutatták ki a vírust. Az apa január 13-án, még a város lezárása előtt utazott Vietnámba fiához, és adta át neki a vírust, most mindketten kórházban fekszenek, karanténban vannak, orvosaik szerint a lázuk már lejjebb ment.

Szaúd-Arábiában egy az országban dolgozó indiai nővér betegedett meg, miközben egy Fülöp-szigeteki kollégáját látta el.

Az orvosok Szingapúrban is beazonosítottak egy koronavírussal fertőzött embert, és egy másik gyanús esetet is találtak, de itt még a vizsgálatok eredményeire várnak.

A vírus, amiről a kezdeti hírekkel ellentétben már kiderült, hogy emberről emberre is terjed, eddig 633 embert fertőzött meg, és Tajvan, Dél-Korea, Thaiföld, Japán, Makaó, valamint Hongkong mellett megjelent az Egyesült Államokban is. Washingtonban egy harmincas éveiben járó férfit kezelnek a betegséggel, amit kínai útján kapott el. 

A vírusnak eddig 17 halálos áldozata volt, a kínai hatóságok szerint éppen 95 beteg állapota kritikus. A járvány alaposan próbára teszi Kína ellenőrzött nyilvánosságát is, miközben a holdújév miatt rengetegen utaznának keresztül-kasul az országban.

Update 17:14

Skóciában is kórházba került négy ember, akik a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutatnak. Az elmúlt két hétben mind a négyen Vuhan városában jártak - közölte a BBC-re hivatkozva az MTI.