Hogyan lett Rogán Antalnak 809 millió forintja?

POLITIKA
2020 február 01., 13:29
comments 301

Azt hittem, hogy vagyonnyilatkozattal már nem lehet meglepni, nagyjából mindegy mit írnak be a politikusok, ellenőrizni úgysem fogja senki. Most ugorjanak be Felcsútra a NAV-osok, hogy Orbán Viktornak tényleg nincs megtakarítása? 

De Rogán Antal 809 milliója azért mégis meglepő. Azt ugyanis elvileg nyomon lehetne követni, hogy Rogánnak milyen anyagi lehetőségei voltak az elmúlt 21 évben. 

26 évesen, 1998-ben lett országgyűlési képviselő, ezzel párhuzamosan egy ideig belvárosi képviselő és polgármester, fővárosi képviselő is. Az, hogy mennyit kereshetett papíron, publikus adat. Az Index össze is számolta 2014-ben, hogy mennyi jövedelme volt Rogán Antal addigi, másfél évtizedes politikai pályafutása alatt. Arra jutottak, hogy ebből sehogy sem jöhetett ki a 2009-ben megvásárolt 149 négyzetméteres lakás a Pasa Parkban, úgy sem, hogy 2006-ban már vett felesben egy budai ingatlant, amit aztán eladott (nem tudni mennyiért vette és adta el), és banki hitelt is felvett, valamint baráti kölcsönt is kapott. 

Azért volt téma az 5 évvel korábbi lakásvásárlás, mert ekkor bonyolódott bele Rogán, hogy mekkora lakásban is él, és annak teljes egészében vagy csak felesben a tulajdonosa (ahogy eredetileg állította). A megoldás az lett, hogy nem is 149 négyzetméteres a Pasa Parkban lévő lakása, hanem 185 négyzetméteres (sőt, a felesége lakrészével együtt kb. 250 négyzetméteres). Arra a kérdésre pedig, hogy akkor ötven vagy száz százalékos tulajdonrésze van-e a az ingatlanban, azt válaszolta, hogy az ingatlannyilvántartás szerint ugyan ő az egyedüli tulajdonos, de „a lakást háztartási közös vagyonnak” tekinti, így valójában 50 százalék a felesége tulajdona.

photo_camera A javított 2014-es vagyonnyilatkozat

Ez még akkor volt, amikor Rogán azt igyekezett bizonyítani, hogy valójában ő nem is vagyonos ember, durva csúsztatásnak nevezte, hogy az ingatlanvagyona egyszerre csak a kétszeresére nőtt volna. 

Most viszont a 800 milliós vagyon egyik, ismeretlen nagyságú, de meghatározó tétele Rogán friss magyarázata szerint a Pasa Parkban lévő ingatlan. Rogán ugyanis azt írta, hogy tavalyi válása után „minden ingatlanomat és ingóságomat értékesítettem, más tulajdonom nincsen”. 

A tavalyi vagyonnyilatkozatban még ezek az ingatlanok szerepeltek, amelyek a mostaniból eltűntek:

  • a Pasa Parkban lévő ingatlan, ami 185 négyzetméteresként, 1/1 tulajdoni hányaddal szerepelt a vagyonnyilakozatban; erről állította Rogán korábban azt, hogy "az ingatlant háztartási közös vagyonnak tekintem, így valójában 50 százalék a feleségem tulajdona”;
  • egy II. kerületi, 40 nm-es garázs, 60/898 hányaddal, 2010-ben várásolta; 
  • egy balatonlellei, két épületből álló, 124 nm-es nyaraló, amely udvarral együtt 875 négyzetméter, ezt 1/2 arányban birtokolta, és örökölte;
  • Rogán eladta 1/4 részben tulajdonolt két szakonyfalui (100 és 120 négyzetméteres) házból, illetve 1000 nm-es udvarból álló ingatlanát is.

A balatonlellei nyaraló megintcsak érdekes történet. Az Átlátszó 2016-ban járt utána a telek történetének, és kiderült, hogy 2008 nyarán vette meg Rogán Antal 79 éves nagymamája. Hogy miből futotta neki a kétépületes, több tízmillió forint értékű nyaralóra, az sosem derült ki. 

Fotó: Átlátszó.hu

Az asszony a vásárlás után pár hónappal elhunyt, a nyaralót pedig az ekkor V. kerületi polgármester Rogán Antal és testvére, Valéria örökölte, ők pedig nem tartották szükségesnek megismertetni, miből vette meg a nagymamájuk az ingatlant. Amit aztán 2016-ban még alaposan fel is újítottak, de Rogán nem árulta el, hogy mennyit költött a jelentős munkálatokra, mondván, az magánügy. Juhász Péter vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Rogánnal szemben, mert szerinte a politikusnak nem volt feltüntetve olyan megtakarítása az akkori vagyonnyilatkozatában, amiből fedezheti lehetett a felújításokat. Ezt visszadobta a mentelmi bizottság azzal az indoklással, hogy „a vagyonnyilatkozati-tételi kötelezettség nem az anyagi számonkérést, hanem a transzparenciát (átláthatóságot) szolgálja”.

Ezt a balatonlellei nyaralót is eladta most Rogán, aminek fele részben volt tulajdonosa. És van még egy jelentős tétel, amivel Rogán indokolja a 800 milliós megtakarítást. „Bevételem származik az általam jegyzett elektronikus aláírási szabadalomból”.

Ez a legátláthatatlabb része Rogán gazdagodásának. A kezdetekről itt írtunk, röviden: Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba szabadalmi kérelmet nyújtott be 2015 körül, a találmány témája egy digitális aláírásfajta és annak hitelesítése. Igen hasonló ahhoz, mint amiben a három feltaláló egyikének, Csík Balázsnak a cége, a Profitrade nem sokkal korábban negyedmilliárd forintos EU-támogatást nyert, a termék neve MobileSign. Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba magánemberek 2016-ban a találmányuk jogait eladták egy MobilSign kft. nevű cégnek. (Igen, egy e betűt kivéve pont úgy hívják, mint azt a kifejlesztendő találmányt, amire a feltalálók egy részének cége 2013-ban negyedmilliárdos EU-támogatást nyert.) A feltalálók szerint a két rendszer nem azonos. Újabb fordulat: a Magyar Telekom 2016-ban megvásárolta a találmányt. Csakhogy nagy meglepetésre nem attól a MobilSign Kft.-től, akik megvették azt a feltalálóktól, hanem a Profitrade Kft-től. Akik negyedmilliárd uniós támogatásból fejlesztettek hasonlót. 

Rogán számára ez a találmány az igazi aranytojást tojó tyúk. 2017-ben a vagyonnyilatkozata szerint 25 millió forintot kapott a találmánya „hasznosítási díjaként”. Ha valaki még tudja követni a sűrűn egymásba kapaszkodó két céget: nem attól a Profitrade-től kapott pénzt Rogán, amelyiktől a Telekom megvette a rendszert, hanem a MobilSign Kft.-től. És ez nem egyszeri pénz volt, sőt évente egyre ütemesebb mértékben nő. A találmány „hasznosítási díjából” Rogán Antal a vagyonnyilatkozata szerint ennyit húzott be (egyharmad feltalálóként)

  • 2017: 25 millió forint
  • 2018: 42 millió forint
  • 2019: 197 millió forint

A MobilSign a találmány hasznosítási díjának ilyen mértékű emelkedését aligha fogja tudni kigazdálkodni. 2017-ben 308 millió forint, 2018-ban 305 millió forint volt a cég teljes bevétele. Vagyis előbb a teljes bevételük 8 százalékét, majd valamiért már a 13 százalékát utalták át Rogánnak. A cég 2019-es gazdálkodási adatai csak májusban lesznek publikusak, Rogántól tudjuk, hogy neki tavaly 197 millió forintot utaltak. Ami a cég 2018-as teljes bevételének kétharmada. (A cég jelenlegi tulajdonosa az egyik feltalálótárs, Csík Balázs.)

Számoljunk. Tavaly Rogán 40 milliós megtakarítás vallott be (ekkor éppen 42 millió forint volt a találmány hasznosítási díj), idén már 809 milliót. Ebből 197 millió forint a dinamikusan növekvő találmány hasznosítási díj. 

Mondjuk megmaradt a tavalyi 40 millió megtakarítás. Akkor 572 millió forintnak kellett bejönnie

  • a Pasa Parkban lévő 185 négyzetméteres lakás feléből, ha komolyan vesszük Rogán korábbi nyilatkozatát, hogy az felesben a feleségé;
  • a balatonlellei, kétségtelenül nagy és nemrég felújított, udvarral együtt 875 négyzetméteres nyaraló feléből;
  • egy II. kerületi, 40 nm-es garázs, 60/898 hányadából; 
  • egy 100 és egy 120 négyzetméteres szakonyfalui ház, illetve 1000 négyzetméteres udvarból álló ingatlan negyedéből;

Mindezt úgy, hogy a Pasa Park megvásárlása nehezen jöhetett ki Rogán addigi fizetéséből, megtakarításaiból és kölcsöneiből, és azt sem lehet tudni, hogy a 79 éves nagymamája miből vette a balatonlellei nyaralót. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.