Több mint 800 milliós vagyona lett Rogán Antalnak

Tbg
POLITIKA
2020 február 01., 07:53

809.405.021, azaz valamivel több mint 800 millió forintja van Rogán Antalnak, derül ki a miniszterelnök kabinetfőnökének idén leadott, tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatából.

A tavalyi bevallásában jóval kisebb összeg szerepelt a takarékbetétben elhelyezett vagyonról szóló résznél, 39,3 millió forint. 2018-ban pedig a jelenlegihez képest teljesen elenyésző összeg, 691 ezer forintot vallott be a Miniszterelnökséget irányító miniszter. Jelentősen nőtt viszont egy szabadalomból származó bevétele.

Rogán Antal szombat délelőtt egy rövid közleményt adott ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül, amelyben elmagyarázza hihetetlen vagyongyarapodását. Két okot jelöl meg.

„...az előző évhez képest plusz bevételek jelentek meg. Ennek két oka van. Bevételem származik az általam jegyzett elektronikus aláírási szabadalomból valamint válásomat követően az erdőterületeket leszámítva minden ingatlanomat és ingóságomat értékesítettem, más tulajdonom nincsen.”

Valóban, Rogán Antal jó néhány éve feltalálóként is jegyzi magát, a szabadalmi jogokból járó bevételekkel magyarázta már tavalyi,  39 milliós megtakarítását, a több száz milliós vagyongyarapodást ingatlanjainak eladásával magyarázza.

Rogán tavaly vált el feleségétől, Gaál Cecíliától, ezzel együtt pedig értékesítette ingatlanvagyonát. A 2019-es nyilatkozatban még ezek az ingatlanok szerepelnek, amelyek a mostaniból eltűntek:

  • egy budapesti, 185 négyzetméteres ingatlan 1/1 tulajdoni hányada, amelyet 2009-ben vett
  • egy II. kerületi, 40 nm-es garázs, 60/898 hányaddal, 2010-ben várásolta
  • illetve egy balatonlellei, két épületből álló, 124 nm-es nyaraló, amely udvarral együtt 875 négyzetméter, ezt 1/2 arányban birtokolta, és örökölte
  • Frissítés: Rogán eladta 1/4 részben tulajdonolt szakonyfalui két, 100 és 120 n-es házból, illetve 1000 nm-es udvarból álló ingatlanát is.
  • Frissítés: 197 millió jövedelme származott a MobilSign Kft.-től "találmány hasznosítási díj" címen.

A szabadalomból, amiből tavaly 42 millió forint jövedelme volt, idén 197 milliót realizált. Rogán Antal miniszteru fizetése 1,97 millió forint havonta.

photo_camera Részlet Rogán Antal idei vagyonnyilatkozatából

Azaz az ingatlanok eladásából jöhetett össze a maradék 612 millió forint, de ezt a vagyonnyilakozat nem részletezi.

Illetve nem feltétlenül az, ha tudjuk, hogy a kormánytagok és képviselők vagyonnyilatkozatai valójában vajmi keveset árulnak el a valódi vagyonokról, hiszen itt csak a közvelten vagyontárgyakat kell bevallani, ha valakinek például a cégei tulajdonolnak ingatlanokat, azt nem. De még a magyar ügyészség sem gondolja azt, hogy a politikusi vagyonnyilatkozatok a valós anyagi helyzetet mutatják, ez derült ki a korrupciós ügyekbe keveredett fideszesek, Mengyi Roland és Simonka György ügyeiből is.

Rogán korábban azzal magyarázta kiemelkedő életvitelét (családjával egy drága budai ingatlanban laktak), hogy sikeres vállalkozó felesége fizeti a cehet. Rogán-Gaál Cecília két cégben is tulajdonos, a Nakama&Partnersben és a Top News Hungary Kft-ben, amelyek ráadásul több száz millió forintos állami támogatásban is részesültek az utóbbi években.

Rogán Antal 2020-as, 2019-es és 2018-as vagyonnyilatkozata itt érhető el (.zip, .pdf). 

Orbán Viktor idei vagyonnyilatkozata szerint még annyi pénze sincs, amennyit tavaly kuporgatott össze.