Rogánnak a válás után elvileg ki kell jönnie a hivatalos fizetéséből

POLITIKA
2019 november 15., 10:48
comments 683

Rogán Antal és Rogán-Gaál Cecília válnak: erről pénteken egyenesen a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztálya adott ki hivatalos közleményt, közüggyé emelve két ember személyes drámáját.

A válásnak ugyanakkor valóban lehet a bulváron túlmutató jelentősége. Az utóbbi években amikor a propagandaminisztert nem túl visszafogott életmódjáról kérdezték, az volt a visszatérő válasz, hogy ezt sikeres vállalkozó felesége pénzéből finanszírozza a család. Rogán Antalnak viszont mostantól elvileg ki kellene jönnie hivatalos fizetéséből.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és az akkori felesége, Rogán Cecília a boxutcában a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt a Hungaroringen 2016. július 24-én.
photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége, Rogán Cecília a boxutcában a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt a Hungaroringen 2016. július 24-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI

Rogán a feleségére hivatkozott például a legendás 2016-os helikopterezésnél. Miután Rogán előbb letagadta, majd lebukott azzal, hogy helikopterrel mentek egy lagzira egy 1,5-2 millió forintos úton, azzal a magyarázattal állt elő:

„sikeres üzletasszony feleségének” cége egy barterszerződéssel intézte a járművet.

Amikor Juhász Péter ellenzéki politikus 2017-ben kiposzolt egy képet, amin Rogán-Gaál Cecília egy többmillió forintos órát viselt, Rogán közölte: A feleségem saját céggel, önálló jövedelemmel és megtakarítással rendelkezik.

Amikor pedig idén ősszel a 444 megírta, hogy a Rogán-család már nem a vagyonnyilatkzatban szereplő Pasa Park-i lakásban él, hanem beköltöztek egy hatalmas házba a Felhő utcába Sarka Katáék mellé, a hivatalos válasz az volt:

„Az ingatlant Rogán-Gaál Cecília bérli.”

Rogán Cecília a Sziget Fesztiválon 2017-ben
photo_camera Rogán Cecília a Sziget Fesztiválon 2017-ben Fotó: Botos Tamás/444

Az utóbbi években valóban látványosak voltak Rogán-Gaál Cecília „üzleti sikerei”. Sarka Katával közös cége, a Nakama & Partners 2016 és 2018

  • meghuszonháromszorozta a bevételeit, 
  • és 56-szorosára növelte az adózott nyereségét. 

A vállalat tulajdonosai 2018-ban 136 milliós osztalékot vettek ki a cégből. Rogán Cecíliának van médiacége is, a Top News Hungary Kft., amit Sarka Katával közösen alapított, de ő a többségi tulajdonos. 

A Rogán-Gaál cége által szervezett sporteseményeket pedig 273 millió forinttal támogatták állami cégek. Amikor Rogán Antalt megkérdezték arról, mit szól a feleségének jutó állami támogatásokhoz, azt mondta: „Míg a feleségem a gyerekeinket nevelte, az volt a problémájuk, hogy a gyerekeket neveli, és nem csinál semmit, most meg, hogy vállalkozik, és sikeres e téren, ez a probléma. Döntsék el. Ha van sapka az a baj, ha nincs sapka, az.”

A sikerekkel párhuzamosan maga Rogán Cecília is egyre inkább vállalta az önálló nyilvános szerepléseket:

photo_camera Fotó: Franciska, olvasónk

Az egyik kérdés, hogy mi lesz a Rogán-Gaál cégekkel a válás után. A másik pedig, hogy innentől elvileg látszanak a korlátai annak, mennyit költhet Rogán Antal. 

Hivatalosan havi bruttó 1,97 milliót kap a Miniszterelnöki Kabinetirodától, a parlamenti honlap szerint pedig közel egymillió forint a képviselői javadalma. Ezen kívül még egy bevételi forrása van, feltalálóként: szabadalma, amivel 42,6 milliós jövedelemre tesz szert, de nem havi, hanem „eseti” rendszerességgel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.