Kevesebb fluorgázt fog használni az EU

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog előállítani és használni az EU, ami jó úton jár afelé, hogy teljesen felhagyjon a gázok használatával – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) Koppenhágában.

A fluorgázok szintetikus kemikáliák, amiket többek között a hűtőszekrényekben és a klímaberendezésekben használnak. Jelentősen hozzájárulnak az ember által előidézett klímaváltozáshoz, ezért a használatuk csökkentése az EU emissziókorlátozást célzó stratégiájának egyik központi része.

2018 sorozatban a harmadik év volt az EU-ban, amikor az engedélyezettnél kevesebb fluor-szénhidrogén került a piacra – közölte a szervezet. Ezekből a gázokból ebben az évben az EU 46 százalékkal kevesebbet használt el, mint amennyi a 2019-re előírt limit.

A fluorozott üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az EU-ban 15 évnyi töretlen emelkedés után 2015-ben visszaesett, és 2017-ben 2 százalékkal csökkent.

Egy EU-direktíva azt tűzte ki célul, hogy a fluorgázok emisszióját 2030-ig a 2014-es évhez képest kétharmadával csökkenti. A termelőknek és az importőröknek be kell tartaniuk az éves kvótákat, különben büntetésre kell számítaniuk. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér