Kevesebb fluorgázt fog használni az EU

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog előállítani és használni az EU, ami jó úton jár afelé, hogy teljesen felhagyjon a gázok használatával – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) Koppenhágában.

A fluorgázok szintetikus kemikáliák, amiket többek között a hűtőszekrényekben és a klímaberendezésekben használnak. Jelentősen hozzájárulnak az ember által előidézett klímaváltozáshoz, ezért a használatuk csökkentése az EU emissziókorlátozást célzó stratégiájának egyik központi része.

2018 sorozatban a harmadik év volt az EU-ban, amikor az engedélyezettnél kevesebb fluor-szénhidrogén került a piacra – közölte a szervezet. Ezekből a gázokból ebben az évben az EU 46 százalékkal kevesebbet használt el, mint amennyi a 2019-re előírt limit.

A fluorozott üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az EU-ban 15 évnyi töretlen emelkedés után 2015-ben visszaesett, és 2017-ben 2 százalékkal csökkent.

Egy EU-direktíva azt tűzte ki célul, hogy a fluorgázok emisszióját 2030-ig a 2014-es évhez képest kétharmadával csökkenti. A termelőknek és az importőröknek be kell tartaniuk az éves kvótákat, különben büntetésre kell számítaniuk. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!