Liget-balhé: 100 óra közmunka a tüntetőknek, a kopaszok ellen eljárás sem indult

bűnügy
2020 február 5., 16:46
comments 179

Nyolc embert ítélt első fokon egyenként 100 óra közérdekű munkára csoportos garázdaság miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Köztük van Gulyás Márton aktivista és Várnai László volt LMP-s politikus is.

Az ítéletet egy 2016 júliusi városligeti eset miatt szabták ki, amikor a tüntetők falapokat és geotextíliát rongáltak meg, és bedöntöttek egy kaput az Olof Palme sétánynál. A bíróság szerint kirívóan közösségellenes volt a magatartásuk.

A hír viszont a kontextussal együtt teljes. 2016 július hatodikán hajnalban a rendőrség kiürítette a Ligetvédők csoport táborát a volt Kertem területén. Ők a ligeti fakivágások ellen tiltakoztak hosszú időn keresztül, bejelentve. Miután a rendőrök kitették őket, a területen magán biztonsági őrök jelentek meg.

photo_camera A dulakodás. Fotó: Tbg

Aznap délutánra tüntetést jelentettek be a Városligetbe. Ezen több százan vettek részt, felszólalt többek között Puzsér Róbert és Tamás Gáspár Miklós is. A tüntetők egy része közben megkísérelt bejutni az ekkor már lezárt tábor területére, és többen elkezdték leszaggatni és leszerelni a kerítésre kifeszített geotextilt és az elkordonozásra használt OSB-lapokat (ez látható az Index videóján):

Dulakodás is kezdődött a tüntetők és a biztonsági őrök között, az egyik biztonsági őr eltörte Gulyás Márton ujját, meg is kellett műteni.

Egy videófelvételen az is látszott, hogy a biztonsági őrök vezetője, Tóth Csaba a rendőröket utasítgatja:

Aznap este a biztonsági őrök gázsprayt is használtak, amivel egy rendőrt is lefújtak:

A biztonsági őröknek ebben az időben több erőszakos megmozdulása is volt, eljárások mégsem indultak ellenük. (Részletes cikkünk: Az erőemberek átvették a hatalmat a Városligetben.)

2017-ben viszont az ügyészség vádat emelt kilenc tüntető ellen. A vádlottak a tárgyalásokon arról beszéltek, azért kezdték el leszedni a tábort takaró lapokat, mert a biztonsági őrök a dulakodás során bevittek oda magukkal két ligetvédőt, és látni akarták, mi történik velük.

Ebben az ügyben született most elsőfokú ítélet. Egy embert felmentettek, nyolcat elítéltek. A tüntetőket a TASZ jogsegélyszolgálata védte, Baltay Levente, három vádlott védője a 444-nek elmondta: fellebbeznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt