Liget-balhé: 100 óra közmunka a tüntetőknek, a kopaszok ellen eljárás sem indult

Nyolc embert ítélt első fokon egyenként 100 óra közérdekű munkára csoportos garázdaság miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Köztük van Gulyás Márton aktivista és Várnai László volt LMP-s politikus is.

Az ítéletet egy 2016 júliusi városligeti eset miatt szabták ki, amikor a tüntetők falapokat és geotextíliát rongáltak meg, és bedöntöttek egy kaput az Olof Palme sétánynál. A bíróság szerint kirívóan közösségellenes volt a magatartásuk.

A hír viszont a kontextussal együtt teljes. 2016 július hatodikán hajnalban a rendőrség kiürítette a Ligetvédők csoport táborát a volt Kertem területén. Ők a ligeti fakivágások ellen tiltakoztak hosszú időn keresztül, bejelentve. Miután a rendőrök kitették őket, a területen magán biztonsági őrök jelentek meg.

A dulakodás. Fotó: Tbg

Aznap délutánra tüntetést jelentettek be a Városligetbe. Ezen több százan vettek részt, felszólalt többek között Puzsér Róbert és Tamás Gáspár Miklós is. A tüntetők egy része közben megkísérelt bejutni az ekkor már lezárt tábor területére, és többen elkezdték leszaggatni és leszerelni a kerítésre kifeszített geotextilt és az elkordonozásra használt OSB-lapokat (ez látható az Index videóján):

Dulakodás is kezdődött a tüntetők és a biztonsági őrök között, az egyik biztonsági őr eltörte Gulyás Márton ujját, meg is kellett műteni.

Egy videófelvételen az is látszott, hogy a biztonsági őrök vezetője, Tóth Csaba a rendőröket utasítgatja:

Aznap este a biztonsági őrök gázsprayt is használtak, amivel egy rendőrt is lefújtak:

A biztonsági őröknek ebben az időben több erőszakos megmozdulása is volt, eljárások mégsem indultak ellenük. (Részletes cikkünk: Az erőemberek átvették a hatalmat a Városligetben.)

2017-ben viszont az ügyészség vádat emelt kilenc tüntető ellen. A vádlottak a tárgyalásokon arról beszéltek, azért kezdték el leszedni a tábort takaró lapokat, mert a biztonsági őrök a dulakodás során bevittek oda magukkal két ligetvédőt, és látni akarták, mi történik velük.

Ebben az ügyben született most elsőfokú ítélet. Egy embert felmentettek, nyolcat elítéltek. A tüntetőket a TASZ jogsegélyszolgálata védte, Baltay Levente, három vádlott védője a 444-nek elmondta: fellebbeznek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.