Az Emmi szerint az emberek a hibásak a rákos megbetegedésekért

Egészségügy
2020 február 06., 05:13

Az Emmi közleménye szerint ma minden adott Magyarországon ahhoz, hogy a rákos megbetegedéseket kezelni tudják, szerintük csak azért van ennyi beteg, mert az emberek nem hajlandók felhagyni a káros életmódjukkal és a dohányzással, írja a Népszava.

Kedden láttak napvilágot az Eurostat adatai miszerint 2016-ban százezer lakosra 345 rák miatti haláleset jutott Magyarországon, az Európai Unióban nálunk a legmagasabb ez az arány.

Az Emmi szerint viszont csalókák az Eurostat adatai, mert „Magyarországon minden rákbeteget regisztrálunk, azt is, aki más betegségben hal meg, és életében még nem volt ismert a daganatos betegsége, míg azokban az európai országokban, ahol jóval kevesebb boncolást végeznek, ott ezek a betegek nem kerülnek bele a statisztikába".Pedig egy svéd kutatás is alátámasztja az Eurostat adatait, amiből kiderül, hogy nem csak nálunk diagnosztizálják a legtöbb beteget, de  tőlünk veszi el a rák a legtöbb egészséges évet, és nekünk kerül ez az egész a legtöbbe. A rákos megbetegedések 40-45 százaléka megelőzhető lenne, ha a kormány többet tenne a szűrőprogramokért és használná az egymilliárdért megvásárolt szűrőbuszokat. Emellett a dohányzás visszaszorítására, a HPV-védőoltások általánossá, a prosztata- és tüdőrákszűrések költséghatékonyabbá tételével is meg lehet előzni a megbetegedéseket vagy még időben elkapni azokat. Arról nem is beszélve, hogy többet is kellene költeni az egészségügyre. 

Kásler Miklós szerint viszont „a rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert a magyarországi magas megbetegedési arány legfőbb oka a helytelen életmód és az, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre."Még példát is hoznak erre, miszerint tíz tüdőrákos közül kilenc dohányzik vagy korábban dohányzott.

A közlemény azt is kijelenti, hogy ma már van népességszintű méhnyak- és emlőrákszűrés és tavaly elindult a vastagbélszűrés és a tüdőrákszűrés is, 

„csak élni kellene az embereknek az állam kínálta lehetőséggel, mert az időben felismert daganat jól gyógyítható. ”Kásler azzal is megbízta  Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkárát, hogy tárgyaljon Brüsszelben arról, hogy alakítsanak ki az Unió országai egy egységes adatszolgáltatási rendszert, mert a mostani országonkénti különböző módszertan nagyon torzítja a statisztikát. Szerintük az adatok ellenére jól állunk a rák elleni harcban, minden technológiai feltétel adott és a megelőzésben is komoly lépéseket vezettek be: a nemdohányzókról szóló törvény, a transzzsírrendelet, az egészségesebb ételek a menzákon és az ingyenes HPV-oltás a lányoknak.