Orbán arról beszélt, hogy konzervatív ellenforradalmat akart elindítani

politika
2020 február 06., 10:03
comments 214

Orbán Viktor február 4-én a Nemzeti Konzervativizmus című konferencián Rómában Christopher DeMuth-tal beszélgetett a Grand Hotel Plazában. A közel egy órás beszélgetés fő témája az volt, hogy mi lehet a magyar kormányfő sikerének titka. 

Orbán anekdotákkal indított. Elmesélte, hogy az első konfrontációja a nyugati világgal akkor történt, amikor első miniszterelnöksége idején meglátogatta Margaret Thatcher, aki ajtót nyitott, és azt mondta:

 „- Abszolút nem értek egyet önnel. - Hát, mondom, jó reggelt kívánok.” Válaszolta a fiatal Orbán Viktor.  

Végül kiderült, hogy Thatcher azért förmedt Orbánra, mert ő anno ellenezte, hogy a NATO Magyarország területéről bármilyen katonai hadműveletet hajtson végre Jugoszlávia ellen. Azaz, hogy frontot nyissanak Magyarország déli határán. 

A másik bemelegítő sztori arról szólt, hogy 2002-ben, miután Orbánék elveszítették a választást, II. János Pál pápa kitüntette, méghozzá a legmagasabb kitüntetéssel. A miniszterelnök szerint református rajta kívül nem kapott ilyet. 

„De az üzenet az volt, hogy nem azért kaptam, amit eddig tettem, hanem, azért, amit ezután tenni fogok.” 

A moderátor felvetette, hogy sokan irigykednek a Fideszre, Orbánék sikerére. „Mit tud nekik mondani?” A Fidesz elnöke kifejtette, hogy a sikerének titka két elemből áll: Ők nem jobbak a többi európai konzervatív pártnál, nem okosabbak, nem jobbak a képességeik. A különbség az, hogy nekik nem kell koalíciót kötniük semmilyen párttal, és a média világa nem olyan mint Nyugat-Európában. Ahol szerinte 90 százalékban progresszív, liberális a média, és csak 10 százalékban konzervatív. Ezzel szemben Magyarországon ugyan nem kiegyensúlyozott, de kiegyensúlyozottabb a felállás. 

Ebből kifolyólag őt sem a koalíciós partnerek, sem a média nem korlátozza. Tehát egyedül ő mondhatja az európai politikusok közül azt, amit gondol. 

link Forrás

Ellenpéldaként az Európai Néppártot hozta fel, ahol: „Fel vagyunk függesztve, a közösség fekete báránya lettünk.” Orbán arról beszélt, hogy ő egy konzervatív ellenforradalmat akart elindítani. Ennek a lényege az, hogy az EPP ne adja fel az értékeit, ne tolódjon előbb középre, majd balra, ne kössön kompromisszumot a liberális média, a szellemi élet, az egyetemek nyomására. Ez a forradalom szerinte egyelőre nem áll jól, mert kevesen csatlakoztak, de reméli, hogy ez majd változni fog.

A nemzeti konzervativizmus jövőjével kapcsolatos kérdésre úgy reagált, hogy nem akar Kína, Oroszország, Törökország mellett kardoskodni, de ezek szerinte sikertörténetek a saját maguk módján. És mindegyikük azzal kezdte, hogy megerősítette a saját nemzeti identitását, mert Orbán szerint enélkül egyetlen ország sem lehet sikeres a modern korban. 

Arról is beszélt, hogy a gazdasági siker alapfeltétele a konzervatív kormányzásnak, mert ha ebben nem sikeres, akkor másnap a liberális média, szellemi élet, egyetemek elfújják a konzervatív politikust. „Nagyon erős az ellenszél. Nemzetközi szinten megölik az embert.” 

A hazai politikai megosztottsággal kapcsolatban a 2002-es hírhedt szlogenjét húzta elő: „A magyar politikában van egy mondás: A nemzet nem lehet ellenzékben. Ez azt jelenti, hogy a nemzet a pártstruktúra felett áll. Ha valaki ellenzéki, akkor is a nemzetet kell szolgálni. Amerikában sokan jobban gyűlölik Trumpot, mint amennyire szeretik a hazájukat. Magyarországon a nemzet szeretete kötelező, mert mi más lehet fontosabb, mint, hogy magyarnak születtünk. Ez egy közös tudás, akár bal, akár jobboldaliak vagyunk.” 

A migrációval kapcsolatban azt mondta, hogy az nyilván veszélyes, de van egy pozitívuma, méghozzá az, hogy ez a probléma felvetette a nemzetek identitáskérdését, azt, amiről korábban nem volt szabad vagy illendő beszélni, azaz hogy mit jelent franciának, németnek, magyarnak lenni. Ez szerinte pozitívum. 

Ez a vita segít abban, hogy a nemzeti konzervatívok többséget szerezzenek a társadalomban. A migráció kérdésében az emberek véleményének többsége áll mögöttük, ez egy nagyon jó ügy volt arra, hogy a keresztény demokraták kifejthessék kik ők, és hogyan képzelik a jövőt. Éppen ezért erőlteti Orbán, hogy ezt a kérdést újra és újra elővegyék. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.