A Netflix leleplezte Rétvári Bencét: igazából nem kérte a cégtől a meleg Jézusról szóló film levételét

Média
2020 február 08., 09:55

23 éves története során először közölte a Netflix, hogy eddig hányszor vett le filmet a kínálatából írásbeli kormányzati kérésre. Összesen 9 alkalommal az elmúlt, majdnem két és fél évtizedben. Az utolsó ilyen jellegű kérés idén, 2020-ban érkezett be hozzájuk, ekkor a szingapúri kormány kérte az Utolsó másnaposság című brazil vígjáték levételét. A film egyébként arról szól, hogy Jézus úgy berúg az utolsó vacsorán az apostolokkal, hogy másnap nem találják, majd a ködös emlékképeiket összerakosgatva próbálják megtalálni. 

Érdekesség, hogy bár 23 éve működik a Netflix, az első ilyen kérést csak 2015-ban kapták. Azóta Szingapúr kormánya bizonyult a legaktívabb cenzornak, ők 3 alkalommal összesen 5 film eltávolítását kérték és érték el. 1-1 filmmel szerepel a kilences listán Új-Zéland, Vietnam, Németország és Szaúd Arábia. 

Mivel a listán Magyarország nem szerepel, a Netflix indirekt módon leleplezte, hogy Rétvári Bence az általa sugalmazottakkal szemben idén január elején igazából nem kérte a cégtől, hogy vegyék ki a kínálatból a Krisztus első megkísértése című brazil vígjátékot ami a Megváltót melegként ábrázolja 

“Kérem, hogy azonnal töröljék katalógusukból a megbotránkoztató filmet, és kérjenek bocsánatot a megsértett keresztényektől!” Ha Netflixnek értelmezhető fogalom a tolerancia, ha számít emberek milliói vallási meggyőződésének durva megsértése, akkor azonnal törölje a magyar műsorkínálatából keresztényeket sértő botrányfilmet!”

- írta akkor Rétvári a pártja weboldalán. Cakhogy, mint most kiderült, ahhoz nem vette a fáradságot, hogy mindezt a kormány nevében megírja a Netflixnek, pedig a vállalat az ilyen hivatalos kéréseknek helyet szokott adni.