A Magyar Kurír még aznap este törölte cikkét az egyházi iskolák tanárainak állásfoglalásáról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Múlt pénteken nagyjából minden nagyobb hírportálon vezető anyag volt, hogy több tucat egyházi iskolából több száz - időközben 1200-nál is több - tanár írt alá közös nyilatkozatot az új Nemzeti alaptantervről. Az állásfoglalástól már annak nyilvánosságra kerülése előtt elhatárolódott a katolikus és a református egyház vezetése, hosszan reagált rá az Emmi is, míg a Vasárnap.hu például egymás után szólaltatta meg a piarista rendhez kötődő tekintélyes embereket, hogy ítéljék el a rend gimnáziumából indult kezdeményezést (lásd ebben az összefoglalóban).

Akármit is gondolunk a fenti megszólalások egyikéről-másikáról, az nem lehet kérdés, hogy mindez a magyarországi keresztény közélet fontos, hírértékű eseménye. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia portálja, a legfontosabb katolikus hírforrásnak számító Magyar Kurír szerkesztőségében sem gondolták ezt másképp, amikor péntek délelőtt közzétették Közel ezer egyházi pedagógus aláírásával jelent meg állásfoglalás az oktatás mai helyzetéről című cikküket.

De estére az egészet törölték.

Az URL-re kattintva hibaüzenet fogad, de maga a szöveg máshol elérhető. Ebből kiderül, hogy nem volt a cikkben semmi különös: a cím és az ajánló szemérmesen hallgatott róla, hogy itt az új NAT-ot és a kormány módszereit éri kritika, az egymondatos felvezetés pedig azt hangsúlyozta, hogy pedagógusok „nem politikai, hanem szakmai érveket” fogalmaztak meg. Ezután viszont további kommentár nélkül bemásolták az állásfoglalást.

A fenti képernyőképet még péntek éjjel készítettem egy facebookos megosztásról, de akartam várni egy kicsit, mielőtt posztot írok a törlésről, hátha másnap, más formában beszámolnak az állásfoglalásról vagy a reakciókról, vagy legalább hétfőn megjelenik valamilyen anyaguk róla. De nem.

Így elég egyértelmű az üzenet: ez a kiállás nem lehet része a katolikus egyházon belüli közbeszédnek.

Megnéztem a református egyház híreit, ők hogyan kezelték a kérdést. A naponta többször frissülő oldalon találtam is egy cikket a Nemzeti alaptantervről. Az egyház oktatási irodájának vezetőjével bő egy hete készített interjú címe: „Gyermekközpontú, hazafias és 21. századi”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó