Nincs akadálya, hogy a magyar jegybank a Mercedest is megsegítse a kötvényprogramjával

kapitalizmus
2020 március 03., 20:07

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. elvégeztette a magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában való részvételéhez szükséges minősítését, az anyavállalata minősítése alapján ugyancsak A minősítést kapott stabil kilátással a Scope Ratings minősítő cégtől - közölte kedden a Scope. Így a Mercedes is részt vehet az MNB kötvényprogramban.

A közlemény szerint a kft. 40 milliárd forintos kötvénykibocsátást tervez a programban, hétéves lejárattal.A Magyar Nemzeti Bank tavaly óta vásárol kötvényeket nagyobb, legalább 1 milliárd forintos mérlegfőösszegű magyar cégektől, hogy segítse a finanszírozásukat.  Ilyen cég például a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. és a Tiborcz István-féle BDPST tulajdonában lévő Appeninn Nyrt., amiben a Matolcsy György vezette jegybank például 10 milliárddal ruházott be. 

A növekedési kötvényprogram keretében az MNB forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben. 

Az elsődleges és másodlagos piaci vásárlások eredményeként egy kibocsátott kötvénysorozat összesen legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja a jegybank. A kibocsátóknak kötvényeiket be kell vezetniük a Budapesti Értéktőzsdére. 

A program célja, hogy a jegybank segítse a hazai vállalati szektor finanszírozásának diverzifikálását.Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint Kecskeméten 190 ezer autót gyártottak, 3 új modell gyártását indították el 2019-ben. A cég nettó árbevétele 3,7 milliárd euró volt, 2,7 százalékkal nőtt 2018-hoz képest.

Az MNB növekedési kötvényprogramja 2019. július 1-jén indult, keretösszegét tavaly decemberben a magas kihasználtság miatt az eredeti 300 milliárd forintról 450 milliárd forintra emelték január elsejével. Tavaly mintegy 15 cég vette igénybe a lehetőséget, az idén 25 cégre számítanak. (via MTI)