Orbán Viktor: "Olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni"

POLITIKA
2020 március 16., 12:50

Orbán Viktor napirend előtt válaszolva a parlamentben beszélt arról, hogyan tesztelik a vírust Magyarországon:

„Mérjünk többet, teszteljünk többet. Ezt tesszük. Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni.”

Orbán arról beszélt, hogy csak akkor biztos az eredmény, ha már megjelent az antitest (pozitív a vírusteszt), amíg az nincs, addig csak 50-70 százalékos biztonságú a mérés. Orbán szerint emiatt előfordulhat, hogy valakit tesztelnek, annak az eredménye negatív, de közben már megfertőződött.

link Forrás

Az utóbbi napokban három budapesti kórházban (a Jánosban, a Jahn Ferenc Kórházban és az Uzsokiban) derült ki, hogy megfelelő védőfelszerelés nélkül kezeltetek koronavírusos beteget, mert azokon a tüneteik ellenére sem végezték el a tesztet. Pintér Sándor belügyminiszter viszont azonnal kapott ilyen vizsgálatot, noha nem voltak tünetei. A kórházakban történtek miatt több helyen is kénytelenek voltak az egészségügyi dolgozókat karanténba helyezni. Falus András, a SOTE immunbiológiai intézetének igazgatója lapunknak adott interjújában több tesztelést sürgetett az ilyen problémák megoldására.