A kormányok felelőssége is, hogy a begyűrűző gazdasági válság ne taszítson tömegeket hajléktalanságba

A kormányok alapvető feladata, hogy megelőzzék tömegek otthontalanná válását a koronavírus-járvány nyomán ránk köszöntő, tömeges munkanélküliséggel fenyegető gazdasági válság idején - figyelmeztetett pénteken közleményben Leilani Farha, az ENSZ lakhatásügyi különleges jelentéstevője.

A szakértő szerint 1,8 milliárd ember él a földön hajléktalanságban, vagy kifejezetten rossz lakhatási körülmények között, ők vannak most különösen veszélyeztetett helyzetben. A hajléktalanságban, átmeneti szállókon vagy nyomortelepeken élő emberek mellett különösen azokra kell most odafigyelni, akik hitelekkel terhelt lakásokban élnek.

Munkájuk, jövedelmük elvesztése ugyanis könnyen lakhatásukat sodorhatja veszélybe.

„Arra sürgetem az államokat, hogy tegyenek rendkívüli lépéseket az állampolgáraik lakhatásának védelme érdekében" - írja Leilani Farha közleményében, olyan, egyes országokban már bevezetett intézkedéseket javasolva, mint

  • kilakoltatási moratórium,
  • hiteltörlesztési moratórium bevezetése,
  • bérleti díjak befagyasztása,
  • közüzemi díjfizetés felfüggesztése,
  • telepfelszámolások leállítása.

Azoknak, akik a vírus miatt elkülönítésre kényszerülnek, álljanak rendelkezésre megfelelő minőségű szálláshelyek, kéri a különleges jelentéstevő. Szerinte vészhelyzet esetén akár az is megoldás lehet, ha a hatóságok igénybe vesznek erre a célra üresen álló, vagy rövid távú lakáskiadásra használt, tehát most jó eséllyel kihasználatlanul lévő ingatlanokat.

A hajléktalanellátó intézmények gyakoribb tisztítására, a hajléktalan emberek gyakoribb tisztálkodási lehetőség biztosítására is komoly szükség van a járvány idején Leilani Farha szerint.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó