A NOB már számol az olimpia esetleges elhalasztásával is

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság négy héten belül döntést hoz a tokiói játékok sorsáról. A NOB végrehajtó bizottsága vasárnap először beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt vizsgálják az olimpia esetleges elhalasztását is.

Az olimpiát elvileg július 24. és augusztus 9. között rendeznék meg, de napról napra egyre több szervezet, sportági szövetség és sportoló kéri azt, hogy halasszák el, mert sok helyen nem lehet edzeni, utazni, a járvány pedig tovább terjed világszerte. 

Thomas Bach, a NOB elnöke szombaton egy interjúban még határozottan elutasította az olimpia lemondását, mert az szerinte a legkevésbé tisztességes megoldás lenne a sportolókkal szemben, a 206 országból érkező összesen 11 ezer sportoló és a menekültválogatott álmát törné szét.

Egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás. Az olimpiai játékokat nem tudjuk úgy elhalasztani a következő szombatra, mint labdarúgásban egy bajnoki fordulót” - mondta Bach, aki a lausanne-i NOB-központ ideiglenes zárva tartása miatt otthonról végzi a munkáját. 

Több nagy sporteseményt már későbbi időpontra toltak, a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot például 2021-ben rendezik meg. A NOB vasárnapi közleménye szerint rengeteg szempontot figyelembe kell venni a döntésnél, például a már lefoglalt szállások menedzselését vagy a 33 olimpiai sportág versenynaptárának átalakítását. 

Mindenesetre már a láng bemutatása is azt bizonyítja, hogy nem lenne annyira egyszerű kezelni a tömeget a járvány idején. Több mint 55 ezren gyűltek össze Szendajban annak ellenére, hogy a japán kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. 

Japánban 1000 fölött jár a regisztrált fertőzöttek száma, és szerdán a Japán Olimpiai Bizottság alelnöke is bejelentette, hogy pozitív lett a tesztje.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó